2009. november 10., kedd

Egy őszi éjszaka, mely más, mint a többi...

Idén először rendezik meg a Múzeumok Őszi Éjszakáját.

November 14-én szombaton 18 órától indulnak a programok

http://www.muzeumokejszakaja.hu/index.php?page=muzeumok

a fővárosban 30 múzeumban, vidéken 47 helyszínen.

Kevesebb a választható helyszínek száma a nyári Múzeumi Éjszakához képest, de így is bőséges a program, érdemes ellátogatni néhány helyre ezen az estén is.

Belépő felnőtteknek: 1.300.-Ft,
gyermekeknek: 600.-Ft.

A konkrét programokra rákeresve elképzelhető, hogy néhány helyszínen talán előbb is be lehet menni.

Ahogyan például a Sziklakórházban (a Mátyás templomtól néhány percnyi séta) - Titkos Légókórház és atombunker című kiállítás - már napközben 10 órától folyamatosan látogatható, abban az esetben, ha náluk vásároljátok meg a rendezvények látogatására jogosító karszalagot.
(Ez például már most kapható elővételben náluk hétfő kivételével a többi napon 10 órától 20 óráig.)

Persze, az egészen más kérdés, hogy melyik az a korosztály, amelynek javasolt már, hogy bátran megnézze az itt megtekinhető kb. 60 percet igénybe vevő tárlatot.
A helyszín mindenesetre érdekes, sokáig el volt zárva előlünk.

Részletek a Sziklakórház honlapjáról, történeti áttekintéssel:

"A jórészt csak városi legendákból ismert Sziklakórház - a korábban LOSK 0101/1 rejtjelszámú szigorúan titkos kórház és atombunker - hazai történelmi és nemzetközi szintű szenzáció.

A hely a szellemével és nem vitrinekkel és tablókkal oktat. A viaszfigurákkal és korabeli berendezési tárgyakkal felszerelt létesítmény zegzugos termeiben valódi izgalmakat élhet át, ahogy felfedezi a háborús állapotokat és a hidegháború eszközeit eredeti környezetükben.

A Terror házán kívül nincs az országban egyetlen olyan múzeum sem, ahol az 1945-ös és 1956-os események eredeti környezetükben, abban az épületben lennének ábrázolva, kiállítva, ahol azok megtörténtek.

A létesítmény volt a védők utolsó működő kórháza 1945-ben az ostrom során. Rengeteg sebesültet kezeltek itt, a kapacitás három- négyszeresét döbbenetes körülmények között. 1956-ban szintén ellátták a sérülteket, majd börtönkórházként működött. A 60-as években korszerűnek számító kórház berendezése máig fennmaradt. Működőképes gépészete nap mint nap ellátja feladatát.

A látogatók megtekinthetik a kórházat korabeli felszereléssel. Viaszfigurák keltik életre a háborús állapotokat a hadi orvoslási története kiállításokon. A II. világháborús német-magyar harcálláspont 2009-es újdonság. (A barlangrendszerben a kórház közelében volt a tényleges harcálláspont.) A hidegháború polgári védelmi eszközei - a gázálarcoktól, vegyi mentesítő készletektől a sugárbetegség kezelésére szolgáló készítményekig - máig a korszak hátborzongató mementói.

A létesítmény műszaki kuriózumnak számít.

Várja Önt Magyarország legnagyobb panoptikuma."

Honlapjuk:

http://www.sziklakorhaz.hu/

2 megjegyzés:

  1. Köszi az email-t:)) Aznap van a Pecsa is, még nem tudom, hogy tudom egyeztetni. Magácska hova megy ?

    VálaszTörlés
  2. Az enyim a barátnőmmel való egyeztetés végeredménye lesz.

    Másoknak azt ajánlanám, hogy feltétlenül nézzék meg a (szívemnek oly kedves) München - Magyarul kiállítást a Galériában, ha kedvelik a festményeket.
    (Lásd egy előző bejegyzésemet e tárgyban)
    Amúgy érdemesnek tartom (a sok egyéb között) a Királylányok messzi földről című kiállítást a Magyar Nemzeti Múzeumban, ahol "ajándékként" 22.30-tól még Csákányi Eszter estje is megtekinthető majd a Hét asszonya címmel Parti-Nagy Lajos műveiből.

    A múzeumok felsorolásába kattintva meg lehet nézni, hogy hol milyen programok vannak, sok helyszínen most is lesznek koncertek is - nem elhanyagolható élményt nyújtva.

    Megint azt kellene eldönteni, hogy Pest vagy Buda... ha jól tudom lesznek múzeumi járatok, de nem mélyültem el még ebben a kérdésben.

    VálaszTörlés