2011. január 28., péntek

...Magyar termék...

a mellékelt videó... bizony elgondolkoztató.

S, bár, nyilván, hogy teljes mértékben igaz minden; amit felsorol - részben tudjuk, sejtjük már jó ideje - azért eléggé döbbenetes.

Bár, elvileg egyetértek a benne rejlő tanácsokkal, ám - mégis... ha ott állok a közértben a tejes pult előtt, bizony, hogy nem fogom az ötven-hetven, olykor száz forinttal drágább tejet megvenni, mert egyszerűen az fog dönteni, hogy mennyi a jövedelmem - elvek ide, vagy oda.
(Viszont, aki szeretne meggyőzni róla, hogy ne így tegyek, az egyben mutasson számomra egy überklasszuljólfizetőmunkahelyetis

S, eszembe jut Joseph Heller immár halhatatlan műve, A 22-es csapdája....is.

7 megjegyzés:

  1. Az a bajom ezekkell a propagandafilmekkel, hogy a készítők bölcsen hallgatnak állambácsi szerepéről az ügyben, mintha mi egyszeri vásárlók tehetnénk arról, milyen termékek és milyen áron kerülnek a polcokra. Szomorúak ezek a dolgok, de tiltakozom az ellen, hogy rám, vásárlóra hárítják a felelősséget.

    VálaszTörlés
  2. Dióhéj - teljesen igazad van!

    Bizony, az államnak - nem értek ugyan hozzá - de, nyilván, hogy támogatnia kellene a magyar termelőket (esetleg jobban, hatékonyabban, előrelátóbban, OKOSABBAN?)

    Viszont előttem van, hogy kb. 8-10 éve, mikor jött hozzám egy szakember és becsempézte a fürdőszobábat (kb. 2-3 napi munka volt, alapozással, száradásra várással stb. stb. együtt)
    a 2-3 napi munkáért - a fizetésemhez képest hihetetlen összeget kért)
    Oh, ha én naponta annyi bért kapnék!!!

    Na, ő volt az, aki előadott egy fröcskölő szöveget, hogy milyen emberek, akik nem magyar termékeket vásárolnak...

    Na, miután kifizettem őt, gondoltam magamban, ha én is ennyit kapnék 2-3 napi munkámért, akkor nekem se lenne gond, hogy drágább, de magyar termékeket vásároljak...

    VálaszTörlés
  3. Igen. Hasonlókat gondolok magam is.
    A "bajt" még tetézi az is, hogy az üzletek sem nagyon akciózzák a magyar termékeket, mert MI mennyire tudatos vásárlók vagyunk.

    A termékek támogatási lehetősége, amennyire én tudom eléggé korlátozott. A különböző országok különböző feltételeket vállalva lépett az EU-ba. Ebből a szempontból Mo. nagyon rossz üzletet kötött a mg. rovására. A nővérem egy szarvasmarha-telepen dolgozott akkoriban is és sokat hallgattam. A barátnőm pedig a kabai cukorgyárnál volt kontroller.

    VálaszTörlés
  4. A szolnoki cukorgyár tönkretételéről szó sem esett, de bezárt nálunk a papírgyár, ruhagyár, és ezekért a döntésekért egy csomó "vezető" pénzt kapott és több 1000 ember került az utcára. A csökkenő kereslet miatt gyengén muzsikál a kereskedelem és a szolgáltatások is halódnak. Félig üres plázák, kiürült üzletek, fodrászatok, éttermek.
    Aki pedig termeléssel, vagy előállítással szeretne foglalkozni olyan elvárások elé állítják, amit egy kezdő vállalkozó képtelen teljesíteni, így vagy feladja, vagy megy a feketézés, és ez egy ördögi kör.
    Nem szoktam politizálni, de ebben az esetben igenis a mindenkori kormányzás és a politikusok a felelősök. Egy nagy papírhalmaz az ország, adminisztrációból és büntetésből állunk szinte. Senki nem törődik a hagyományokkal, a természeti adottságainkkal, a tehetséges emberek új ötleteivel, mert mindenki aki olyan pozícióban van, hogy tehetne valamit, a saját zsebeit tömködi:(

    Bocsánat, ez most kikívánkozott...

    VálaszTörlés
  5. Nekem volt szerencsém az elmúlt években a szomszédos volt szoc.országokban vásárolni (főleg Lengyelországban) és mindig csodálkoztam miért olcsóbbak a lengyel termékek. (aztán megtudtam, de hát ez kevés! jobb a mg-i szövetkezés és más feltételekkel léptek az EU-ba)
    Ma viszont megnéztem a piacon azt a húsos (felvágottas) pultot, ahol általában 500 Ft/10 dkg. az olcsóbb felvágott. Vásárlót nem látok, azt nem tudom miből élnek meg. Az áruk szépek, de én sajnálnék annyit kiadni. Nézni viszont szabad!

    VálaszTörlés
  6. Mindegyikőtöknek igaza van!

    Egyébként most jöttem a piacról, kiírták a fokhagymára, hogy magyar, egy darab száz forint volt,
    egy másik pultos hangosan kiáltozott, hogy vegyünk MAGYAR EPRET - persze, január van.

    Vettem viszont garantáltan nem magyar mandarint, kilóját 135.-Ft-ért, a tutin magyar alma kilója 250-300.-Ft körül volt ezen a hétvégén.
    Ami olcsóbb volt, az már határozottan rohadt imitt-amott.

    Ördögi kör ez az egész.

    VálaszTörlés
  7. Egyetértek. Amit tehetek, hogy azonos minőség és ár mellett a magyart választom :))
    Ez viszont ritka, a fizetésem meg, mint a tiéd :((

    VálaszTörlés