2009. augusztus 25., kedd

Turner és Itália


(Turner Magyarországon: 2009. július 15 – 2009. október 25 között)

Augusztus 20-án megint sok múzeumba ingyen lehetett bemenni.

Így hát, itt volt az alkalom, hogy megnézzük Turner kiállítását a Szépművészeti Múzeumban.

Rendkívüli élmény volt. Úgy döntöttünk a barátnőmmel, hogy kiállított 80 kép közül csak másfél képet nem fogadnánk el, az összes többit igen.

Az egyik kép azért nem kellett volna, mert hattyúk voltak rajta és optikailag nem értettem a méretüket a mögöttük lévő gondolához képest ;-) a másik képen pedig volt egy befejezetlennek tűnő rész... de, lehet, hogy volt a dologban koncepció, mindenesetre nem mutatott volna a lakásomban a rengeteg rongyos doboz és zacskó között... ;-)

Szóval, ha sírva ajánlgatnák, akkor se kéne... ;-) de a többi !



"Első alkalommal csodálhatja meg a magyar közönség Turner műveit önálló kiállításon a Szépművészeti Múzeum július közepén nyíló tárlatán. A több mint 80 alkotást felvonultató, Turner és Itália című tematikus kiállítás időrendben mutatja be a művész pályáját a korai tájképektől kezdődően egészen utolsó korszakának már-már absztrakt képeiig. A különleges kiállítás, amelyet a művész legkiválóbb angol ismerői állítottak össze, Ferrara és Edinburgh után, némi módosítással érkezik harmadik helyszínként Budapestre.

Joseph Mallord William Turner (1775–1851) a 19. század, sőt talán a művészettörténet egészének egyik legjelentősebb tájképfestője. Hatalmas életművét a tematikai gazdagság és a szüntelen technikai újítás jellemzi. Festett valósághű város- és tájképeket – különösen kedvelte a tenger ábrázolását –, történelmi-és mitológiai jeleneteket, kortárs eseményeket, de képzeletét jelentősen ösztönözte az irodalom is.

A Szépművészeti Múzeumban megrendezett Turner és Itália című kiállítás a művésznek az itáliai utazási során és azok hatására született alkotásaiat mutatja be a magyar közönségnek. A tárlat rendezői a témát a lehető legtágabban értelmezték, hiszen nemcsak olyan műveket láthat a közönség, amelyek Itáliában, vagy itáliai motívumok felhasználásával készültek, hanem olyanokat is, amelyek az ott dolgozó művészek hatását tükrözik. A nyolc egységre tagolt tárlat így az 1790-es évek végének londoni tanulmányaitól kezdve, amikor Turner a korábbi utazók munkáival ismerkedett, egészen legutolsó alkotói korszakának remekműveiig, időrendben vonultatja fel az alkotásokat. A tematikus megközelítés arra is alkalmas, hogy a művész szinte egész életpályáját végigkísérjük."

Idézet innen, s bővebben itt:

http://www.szepmuveszeti.hu/web/guest/articleview?mi_layout_id=29.30&mi_article_id=494

Legközelebb október 23-án lehet ingyenesen bemenni a Szépművészeti Múzeumba.

Már, amennyiben nem döntenek úgy honfitársaink, hogy tüntetést szerveznek a Hősök terére... mivel március 15-én is ingyen lehetett bemenni a múzeumba, de a téren lévő "érdekes" rendezvény miatt a Múzeumba csak 12 óráig lehetett bemenni (holott nemzeti ünnepen teljes nyitva tartási idő alatt látogatható lenne az intézmény) , és persze én, 12 óra 10 perckor voltam ott... :-(

Persze, megértem a Múzeum döntését, én se örülnék neki, ha bizonyos csoportok nem kultúrális céllal, hanem mondjuk az ingyenes mosdó lehetősége miatt bezúdulnának az épületbe.

Netán ott is folytatódna a hőzöngés.

Ez a felvétel a Youtube-n kb. 7 perces, ha szereti valamelyikőtök a festményeket, akkor érdemes megnézni, függetlenül attól, hogy az első perc túlságosan hosszú bevezetéssel telik el - de utána eléggé jó összeállítás következik Turner munkásságának áttekintésével. Igaz, én más aláfestő zenét választottam volna...

Kb. félúton megáll egy festménynél a zene jellegzetessége miatt, de utána jönnek a további festmények.

Nézzétek meg, ha van kb. 7 percetek :-)




5 megjegyzés:

  1. Jaj, de nagy kedvencem Turner! Igazán jó lenne megnézni! :D

    VálaszTörlés
  2. Az én lelkemnek is nagyon jól esett ez a kiállítás. Az én kedvencem, a sok gyönyörűség mellett éppen az a "félkész kép", mert olyan érzésem támadt mintha mutatná a művész, hogy is kell ilyen képeket elővarázsolni az üres vászonra. Ettől nekem olyan közvetlenné vált minden. Ez persze egyéni vélemény, csak neked, és csak itt, és csak most.:-)))

    VálaszTörlés
  3. Szi-Zsu tuti, hogy nem egyre gondolunk, amelyikre az volt írva, hogy nem volt befejezve, az tetszett, az "enyim" pont nem tájképes önmagában, hanem talán mitológiai jelenet volt rajta (?) szóval emberekkel és volt rajta egy viszonylag nagy sárga folt, ami nem illett oda, és nem volt benne semmi és érthetetlennek tűnt az ottléte, nagyobb volt, mint a festményen az emberek feje... na, ez a részemről a "fél"festmény, amit nem vinnék haza, a hattyúsat meg totál nem, de a barátnőm arra is jelentkezett :-)
    Összességében csodálatos a kiállítás.

    VálaszTörlés
  4. Én is aznap láttam, és nekünk is nagyon tetszett.

    VálaszTörlés
  5. Fantasztikusan szép képek. Érdemes volt megnézni.

    VálaszTörlés