2010. április 4., vasárnap

a fokhagyma dicsérete...


tulajdonképpen felesleges, hiszen köztudott, hogy milyen egészséges.

Én nagyon szeretem.
(No, meg a vöröshagymát, illetve mindenféle hagymát).

Arról már ne is beszéljünk, hogy hasznos a vámpírok ellen is (he-he ;-)

Viszont, tél vége felé; tavasszal az un "télállónak" titulált fokhagymák is elkezdenek romlani, illetve nem kell megvárni, hogy ez bekövetkezzen.
Hiszen a gerezdek megfertőzhetik egymást.



Ilyenkor megtisztítom, üvegbe rakom és olajat öntök rájuk.
Jelen esetben olivaolajat, de sima olaj is jó.
Így még nagyon sokáig eltartható - egészen addig, míg az új fokhagyma már elfogadható áron lesz kapható.



A szép, hímzett konyharuha Elizanikó alkotása :-)

4 megjegyzés:

  1. Még sohasem próbáltam ilyet, ezért sokat fogok kérdezni.Az olaj nem lesz használhatatlan? Nem veszít így a fokhagyma az erejéből? Az olivaolaj ára+fokhagyma ára nem adja ki az új árát?

    VálaszTörlés
  2. - az olaj nagyon finom lesz tőle (ízesített)
    - nem veszít a fokhagyma az erejéből
    - csak most csináltam olivaolajból, írtam, hogy sima olajból (tehát napraforgóolajból) is ugyanúgy jó
    - kevés olaj kell rá, hiszen tele van az üveg fokhagymával, tehát nem olyan sok az olyan, mint amennyinek "látszik"
    - az "olaj ára+fokhagyma ára nem adja ki az új árát" ? - hát nem.

    Ezen a télen nálunk a piacon kb. 1.000-1.200.-Ft körül volt a fokhagyma ára... én nem ennyiért vettem, hanem háznál a buszmegállóban ( :-) ahol a néni-bácsi a fia által vidéken termesztett fokhagymát árulja minden télen.
    Ezen a télen náluk a kilós ár 650.-Ft volt, később, mikor már elvitték a javát, akkor már csak kisfejűeket (de ugyanúgy jókat) árultak, annak már 450.-Ft volt a kilós ára.
    Tehát nekem megéri olajba tenni.

    Arról nem is beszélve, hogy nálunk nagyon-nagyon sok fokhagyma fogy, ahol nem használnak ennyit, hanem havonta csak egy fejet - annak nem éri meg olajba tenni, mert minek.

    VálaszTörlés
  3. Tanusíthatom, hogy nagyon jó, én már ősszel megcsinálom, csak egyszer romlott el, mikor felvagdostam a gerezdeket, a még nagyobb siker érdekében, az megromlott. Viszont a fokhagymát alig használom, csak az olajat, és mikor elfogy, újjal öntöm fel.

    VálaszTörlés
  4. Márta néni:
    - Szóval érdemes más ősszel, ne várjak arra, hogy a kényszer vigyen rá a dologra ...
    - Mi szeretjük a fokhagymát is belőle :-)
    - Ti hűtőbe rakjátok vagy sem?
    Eddig én mindig beraktam, de gondoltam most kipróbálom nélküle...

    VálaszTörlés