2010. augusztus 8., vasárnap

... a Szódabikarbóna, mint csodaszer...

Internetes gyöngyszemként már többen is elküldték nekem a szódabikarbónáról az alábbi összefoglalót.

Mondjuk felelősséget nem vállalok érte, hogy mindenre tényleg ennyire jó-e, ki kell próbálni :-)

Előtódulnak a gyermekkori emlékeim, mikor emésztési problémák esetében nem rohant egyik felnőtt családtagom sem gyógyszertárba, hanem itták a szódabikarbónás - nem túlságosan gusztusos kinézetű "lötyit".

Az én életemben csak annyi szerepe volt eddig, hogy valóban a zöldségek (főleg a ZÖLD zöldségek :-) főzés közbeni szinének megtartására használtam.
Lásd paraj és zöldborsó.
Valamint a püffedés megelőzésére hüvelyesek főzése közben.

Amikor a házzal együtt "megörökültünk" egy kis ménkű büdős :-)
öreg kutyust, akit nem mertünk megfürdetni, hiszen nem ismerhettük őt, hogy megharap-e minket, az új "betolakodókat" akkor kaptam ezt a tanácsot, hogy szódabikarbónával dörzsöljük be a bundáját szagtalanítás céljából.

Szegény öreg kutyusnál nem voltunk túlzottan népszerűek...
de, valamivel tényleg elviselhetőbb volt az "illata" a bundájának.

Tehát értekezés a szódabikarbónáról (ellenőrizetlen forrásból, mondjuk, hogy "szájról szájra" terjedő modernkori ( ? ) jótanácsok.)


"Meglepően népszerű volt a szódabikarbónás kúra, sokan érdeklődtetek iránta, úgyhogy gondoltam, összeszedem, hogy pontosan mit is kell csinálni:

A szódabikarbóna nagyon erősen lúgosít, éppen ezért a méregtelenítésben is komoly szerepe lehet (annak, aki nem érti még az összefüggést: egyes elméletek szerint a szervezet ilyen-olyan problémáiért a test elsavasodása, mérgekkel való telítődése a felelős.
(A savasodást elsősorban a nem megfelelő táplálkozás okozza).

A kúra maga 21 napos, ezalatt az idő alatt naponta háromszor, főétkezések előtt kell meginni egy "speciális" keveréket: egy teáskanál szódabikarbónát el kell keverni egy deci langyos vagy testmeleg vízben, meginni, majd ezután egy fél citrom levét (lehet lime is - bár savanyú, alapvetően ezek is inkább lúgosító hatásúak, elsősorban szerintem azért mert viszonylag alacsony a cukortartalmuk kifacsarni két deci vízbe, és szintén meginni. Nem mondom, hogy szuper finom íze van,

A szódabikarbónát mindenképpen gyógyszertárban szerezzük be, egyrészt mert sokkal olcsóbb (én a legutóbb 160 Ft-ot fizettem 20 dkg-ért), másrészt, mert "tisztább", mint az élelmiszerboltban kapható változatok. Elvileg minden gyógyszertárban lehet venni ún. bázikus port, azaz egy összetettebb lúgosító keveréket (én még nem próbáltam...), ezt hasonlóképpen kell használni, mint a szódabikarbónát.

A port egyébként méregtelenítő fürdőhöz is fel lehet használni: 5-6 evőkanálnyit tegyünk meleg vízbe, és jó sokáig (akár 3 órán keresztül is) üldögéljünk benne

A szódabikarbóna :

Könnyíti az emésztést:
Gyomorégést, nehéz emésztést tapasztalunk egy-egy kiadós étkezés után? Könnyen segíthetünk rajta!
Oldjunk fel egy kávéskanál szódabikarbónát egy pohár vízben, és igyuk ki egy hajtásra!
Ilyenkor olyan puffadást enyhítő oldatot kapunk, mely lúgos kémhatásának köszönhetően stabilizálja a pH-értéket, és megszünteti a túlzottan savanyú kémhatást.
Az arra érzékeny személyek számára főzés közben is tehetünk egy késhegynyi szódabikarbónát az ételbe, amitől a nehezen emészthető vagy savas hatású hozzávalók (paradicsom, gyümölcsök stb.) könnyebben emészthetők lesznek.

Fertőtlenít

Rendszerint nem is gondolunk rá, de a fésűk, kefék, manikűrkészlet, smink-ecsetek, szivacsok és más hasonló eszközök a baktériumok melegágyai lehetnek. Alapos tisztítás, fertőtlenítés céljából tegyük azokat speciális áztató-lébe: egy mosdókagylónyi vízbe keverjünk 8 evőkanál szódabikarbónát. Hagyjuk benne állni tisztítandó, ilyen jellegű tárgyainkat egy éjszakán át, majd öblítsünk másnap reggel


Továbbá:

- Megőrzik élénk színüket zöldségek, ha főzéskor kevés szódabikarbónát is szórunk a vízébe.

- Keményebb és tartósabb marad a tejszínhab, ha felverés előtt egy csipetnyi szódabikarbónát teszünk bele.

- Mindenfajta rovarcsípésre kiváló - a szódabikarbóna kevés vízzel keverve hatásos fájdalom- és duzzadtságcsökkentő.

- Mosatlan gyümölcsöt soha ne fogyasszunk. Tiszta víz helyett azonban javasolt 1-2 evőkanál szódabikarbónát és egy liter víz keverékét használni a mosáshoz.

- A sütemények összeállításánál fele sütőport és fele mennyiség szódabikarbónát használjon, szép egyenletes lesz a tészta.

- Ha nehezen fő meg a marhahús, tegyen a vízbe egy késhegyi szódabikarbónát. Más húsra is érvényes ez az eljárás.

- Ha kemény a víz, szórjunk fürdővizünkbe 10 deka szódabikarbónát, mert annak vízlágyító hatása van.

- Leégett étel maradványait eltüntethetjük, ha az edényben kevés vízbe kevert szódabikarbónát forralunk. Ha kihűlt, könnyen kitisztíthatjuk a lábast.

- A csempére tapadt makacs szennyeződéseket nedves rongyra szórt szódabikarbónával dörzsölhetjük le. A WC-kagylóba szórjon szódabikarbónát, majd csutakoljuk ki kefével.

- Két púpozott kiskanál szódabikarbónából és egy kiskanál citromléből vagy vízből készítsünk sima pépet. Ezzel mossunk fogad, majd hideg vízzel öblögessünk. Fehéríti a fogzománcot.

- Ha hajmosás előtt egy maroknyi szódabikarbónát dörzsölünk a száraz fejbőrbe, megszabadít a korpától.



Tisztítja a kezet:

Nedvesítsük be a kezünket, és enyhén dörzsöljük be szódabikarbónával, mintha csak beszappanoznánk: meglepődve tapasztalhatjuk, hogy kezünk bőre tiszta és lágy lesz tőle. Ha pedig fehéríteni szeretnénk a körmeinket, körömápolás előtt áztassuk be egy tál langyos vízbe, melyhez három evőkanál szódabikarbónát adtunk.

Páratlan a kellemetlen illatok megszüntetésében:

Noha szagtalan, a szódabikarbóna egyik jó tulajdonsága, hogy képes elnyelni a legzavaróbb illatokat is, mert semlegesíti a baktériumok okozta savas anyagokat.
Hasznos a hűtőben, a beépített szekrényben vagy akár megszokott dezodorunk helyett is.
Egy kevés port bedörzsölünk a hónaljunkba vagy a lábfejünkbe, és máris elfelejthetjük az izzadságszagot.
Beszórhatjuk a cipőnkbe is, majd hagyjuk állni benne egész éjszaka: nemcsak, hogy szagtalanítja a lábbelit, de megakadályozza a későbbi lábgombásodást is.
A szőnyeg foltjára is szórjuk rá, dörzsöljük bele, hagyjuk kis ideig állni, majd porszívózzuk ki.

Szőnyeg:

Bármilyen foltról legyen szó, ecetes, citromos vízzel dörzsöljük ki - persze ne ma kézzel szőtt perzsából - ez némileg lúgos, így kiveszi a büdös foltokat is.
Ha mondjuk van kutyánk, macskánk és balesetezik, akkor szalmiákszesszel érdemes átkenni a szőnyeget, mert utálják a szagát, és többé nem csinálnak oda.
A szőnyegek visszakapják eredeti fényüket, ha időnként száraz sóval átkeféljük. Utána a sót porszívóval szedjük fel!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése