2010. március 23., kedd

Variációk a tücsök és a hangya meséjére

Már többen írtatok magánlevélben, hogy mintha hanyagolnám a blogomat... meg, egyáltalán, valóban, túl sok rossz dolog ért ebben az évben, de majd "gatyába rázom" magamat... ;-)

Van remény; ma is kiakadtam a rendelőben és rögtön előkaptam a fényképező gépemet (pechük volt, hogy nálam volt ;-) tulajdonképpen mindig géppel kellene járnom a várost... ;-) no, meg - persze, nyugtatóval.

Addig is egy internetről jött gyöngyszem Nektek ;-)
khmmm.... remélem, hogy régebben nem raktam már fel, ha igen, akkor a mottó: egy újszülöttnek minden vicc új...

Valamint jelezném, hogy nem feltétlenül értek egyet a benne foglaltakkal, bár nem mindenben, hiszen úgy gondolom, hogy minden éremnek két oldala van, árnyaltabb a kép... - bizonyos értelemben elhatárolódok - ellenben jelezném, hogy pont ma (a rendelő után) saját fülemmel és szememmel láttam, hogy egy honfitársunkkal nem megfelelően bántak és beszéltek a postán, feltételezem, hogy bizonyos előítéletek miatt.

Gyengébbek kedvéért: nem tudtak róla semmit, de eleve feltételezték róla, hogy ő egy tücsök...

Itt most azért eszembe jut, hogy anno még "rendszerváltás" előtt az egyik munkahelyemen - még a békebeli kiváló dolgozó kitüntetéses korszakban - volt egy kolléganőnk, aki minden hetet úgy kezdett, hogy hétfő délelőtt semmit se dolgozott, hanem végig lihegett minden irodában sóhajtozva, hogy neki mennyi munkája van, halálra dolgozza magát, és hogy ez mennyire szörnyű... mi csak néztük, mérgesek voltunk, mivel feltartott a saját munkánkban, CSÖNDBEN dolgoztunk, míg ő a szokásos körútját járta.

Na, vajon, ki lett kiváló dolgozó?
IGEN! Ön nyert, ha jól tippelt, a száját jártató lihegő...
Erről ennyit.

Jöjjön hát egy tanmese, amibe ne keverjünk semmiféle politikai belemagyarázást, maradjunk az Állatkert berkein belül.

NLEOH

(Ne Légy Előítéletes Ombudsman Hivatal ;-)





"VARIÁCIÓK A TÜCSÖK ÉS A HANGYA MESÉJÉRE

AZ EREDETI VERZIÓ:


A hangya a forró nyarat szorgalmasan végigdolgozta, építgette-szépítgette házát, és élelmet halmozott fel, felkészülvén a kemény télre.

A tücsök úgy gondolta, a hangya bolond, és végigmulatta a nyarat.

Eljött a tél, a hangya nem fázott és nem éhezett, ám a tücsök élelem és szállás híján a hidegben lelte halálát.

A HUMÁNUS VERZIÓ:


A hangya a forró nyarat szorgalmasan végigdolgozta, építgette-szépítgette házát, és élelmet halmozott fel felkészülvén a kemény télre.

A tücsök úgy gondolta, a hangya bolond, és végigmulatta a nyarat.

Eljött a tél, és a tücsök bekönyörögte magát a balek hangyához, ahol tovább mulatozott.

A MODERN VERZIÓ:

A hangya a forró nyarat szorgalmasan végigdolgozta, építgette-szépítgette házát, és élelmet halmozott fel felkészülvén a kemény télre.

A tücsök úgy gondolta, a hangya bolond, és végigmulatta a nyarat.

Eljött a hideg tél, és a nélkülöző tücsök sajtótájékoztatót hívott össze azt a kérdést feszegetve, hogyan lehet az, hogy míg egyesek kint fagyoskodnak a hidegben, mások úgy élnek, mint a hangya.

A CNN, az RTL Klub, a TV2 és az MTV felvételeket mutatott be a didergő tücsökről, és a melegben, terített asztal mellett henyélő hangyáról.

A világ döbbenten konstatálta az égbekiáltó különbséget.

Hogyan lehetséges egy ilyen jól fejlődő, épülő országban a tücsköt így sorsára hagyni?
A NZSZ (Nemzetközi Zöldbogarak Szövetsége) vezetői több hírműsorban is "zöldellenes elfogultsággal" vádolták a hangyát, és felhívták a figyelmet arra a szomorú tényre, hogy a világon sok tücsök áldozata ennek a kirekesztő mozgalomnak.

Breki, a béka, a tücsökkel együtt lépett fel a Móncsika Show-ban, és mindenki könnyekre fakadt, amikor az "Azért Vannak A Zöldbarátok" című slágert énekelték.

A Köztársasági Elnök és felesége egy jótékonysági bálon támogatásukról biztosították a tücsköt, és olyan javak juttatását helyezték kilátásba, amiből a tücsök az előző kormányzati ciklusban kimaradt;
ahogy a miniszterelnök fogalmazott: "...hogy ne süvölthessenek újra az előző rendszer szelei".

Legel Lóránt politológus a "Mélyvíz" adásában kifejtette, hogy a hangya a tücsök kárára szépen meggazdagodott, és egyúttal az ilyen típusú jövedelmek elvonását célzó adójogszabály szükségességét hangoztatta az "egyenlő közteherviselés" szellemében.

Végül, az "Egyenlő Esélyeket Az Anti-Zöldekkel" szervezet hathatós közreműködése nyomán a hangyát visszamenőleges hatállyal megbírságolták, mert nyári munkái közben nem foglalkoztatott elegendő számú zöld bogarat, adótartozásait behajtották, és házát az állam elkobozta.

A történet végén látjuk, amint a tücsök felélte a hangya utolsó téli élelemtartalékait a kormánytól kapott házban (ami nemrég még a hangyáé volt), a hangya pedig, eltűnik a hóban.

Másnap reggel pedig a tücsök fogta a cókmókját és (mivel sikerült teljesen felélnie a hangya vagyonát) elindul egy újabb hangyát keresni."

2 megjegyzés:

  1. Már kezdtem aggódni. :) Örülök,hogy hallatod a hangod megint.:))
    A rossz idők meg elmúlnak, semmi sem tart örökké. Puszi

    VálaszTörlés
  2. :-) Örülök, hogy újra vagy! :-)

    VálaszTörlés