2012. július 22., vasárnap

Jó, ha van a háznál SOCKERKAKA

Az úgy volt, hogy Szilárd (főzőguru és "étteremtulaj") a minap is főzött a tévében.
Ha az ember diétázik (nem fogyókúrázik, hanem diétázik ;-)  akkor mi mást is tehetne, mint élvezettel nézegeti a főzős műsorokat.
(Az ilyen műsorokban időnként úgy szól a recept, hogy végy ezt, meg azt - olykor érthetetlen nevű és kinézetű dolgokat, dobd egybe és isteni, egészséges reggelid/ebéded/vacsorád lesz csekély másfél-kétezer forintból / fő).

Okulunk Szilárdtól azért neki elérhetőbb és földhözragadtabb dolgai szoktak lenni :-)
Szilárd készít könnyű, igazán egészséges, nem is drága reggelit.
Megmaradt tojásfehérje beleütve egy kis méretű szilikonos tálkába, megfűszerezve, némi snidling, ez meg az, rakhat az ember ízlés szerint akár egy kis sajtot is rá.

Beállítja egy kb. egy-két cm-es vízzel teli kisebb lábaskába és ott a szilikonban megfő a cucc.
Minden zsiradék nélkül.
Na, jó, ha akarhatod vékonyan kikenheted pici olajjal, de mindenképpen egészségesebb, mint egy rendes tojás sütés.
(Erre mondta egy ismerősöm, hogy nem érti, hogy mi a problémám, egy sima teflonban nulla zsiradék nélkül is megsüthetem a tojásomat. Na, nekem még soha nem sikerült, tuti, hogy oda ragad egy része. Persze, lehet, hogy az a baj, hogy nekem "occsó" teflonom van, neki meg az akárhányezer forintos.
Teljesen mindegy, nálunk x idő után minden teflon olyanná válik, mintha csak távoli unokatestvére lenne a Teflon Társadalomnak. Pedig nem használok fém konyhai kiegészítőket hozzá).

Kérdezik a műsorban Szilárdot, hogy hol lehet ilyen szilikont venni.
Szilárdunk nemes egyszerűséggel, csibészes mosollyal közli, hogy egy megfelelő méretű (értsd nem túl kicsi) űrtartalmú szilikonos (6-9 db-os stb) muffinsütőből egyszerűen kivágja a formát és az utána külön életet él ilyen célokra.

...hmmm.... az ötlet tetszik, de egyrészt sajnálnám a már meglévő muffinsütő formát szétszabdalni, másként kicsinek találom, egy nagyobb tojásfehérje el se férne benne...

Nyitott szemmel járok a városban, hát az IKEÁ-ban meglátok a konyhai részlegen egy terméket, mely leánykori nevén a SOCKERKAKA névre hallgat.

Két egységből áll egy nagyobb kicsit kuglófra emlékeztető tortaformából és egy kisebből.
Na, a kisebb mérete tökéletesen elég arra, hogy x tojás fehérjét így próbáljak állatira egészséges reggeliként elkészíteni.
Így együtt 1.500 pízbe kerül, hát megvesszük.
Boldogon haza viszem.
(Kb. egy hónap múlva jövök csak rá, hogy már kicsi színes fotóval van a csomagolás ellátva, de tulajdonképpen azért áll két darabból, mert a nagy kerül alulra (megsütés után) és a kicsi a tetejére a kész tortának, így házilag már el is készült egy "emeletes" torta.
Na, jó, jobb későn, mint soha rájönni a dolgokra - konstatálom.

Kipróbálom a tojás "sütést" - finom, ízlik, gyakorlunk még máskor is.

Boldogon elmondom az egyik barátnőmnek, hogy feltaláltam a "spanyolviaszt" a konyhában, némi szilárd Szilárd közvetítéssel.
Lelkesedésemet lelombozza azzal, hogy közli: neki van sima tojás sütője a mikróba, nem kell ehhez külön szilikonos forma.
... hát, nem esik jól, mit mondjak...
Megnyutatom magamat, hogy áh... nem is pazaroltam, áramszünet esetében a barátnőm megsütheti (süthetné) a mikróját, nekem akkor is gáz lesz. GÁZ VAN (LESZ) BABÁM.

Sockerkakával már csak egy baj van.
Ez a fránya rossz nyelvérzékem.
Mivel SOCKERKAKA útmutató papírján 10 nyelven van ismertető (ebből 2 ázsiai jellegű írásmóddal), de, persze, magyarul nincs.
Most kissé álmatlanul vergődök éjszakánként, hogy vajon mit kellett volna első használat előtt csinálnom vele, esetleg lehelni? :-)
Egy biztos; SOCKERKAKA nélkül már nem élet az élet, már gyerekkoromban is kergettek a dohányzóasztal körül, hogy legyen majd nekem egy ilyen.
Pedig akkor még csak lapokban volt a WC-papír, ami nem volt nedvszívó, össze kellett gyömöszkélni a kézzel, hogy valamire használható legyen.
No, meg kifogyás esetére ott voltak az újságpapír darabkák, mert jó, ha némi ólom kerül az ember szervezetébe.
Azért mégiscsak haladt a világ... ;-)

Forrás:
http://www.ikea.com/hu/hu/catalog/products/30188294/



1 megjegyzés: