2008. szeptember 20., szombat

Medvetalp és élményturmix

volt a mai nap mérlege... :-)

Leronhantam (:-) Móni barátnémmal a Budavári Önkormányzat Polgármesteri Hivatalát... ahol már négyen várakoztak, s közölve lett, hogy csoportos vezetés 10 fő megléte esetén esedékes...

mit nekem probléma, öt perc hiábavaló várakozás után kiléptem a Kapisztrán térre, és "bezavartam" további négy embert...

na, jó, homályos, tiprodó tekintetük láttán egyértelmű volt, hogy szintén a Kulturális Örökség Napjainak rendezvény helyszínei között bóklásznak, csak, hát, persze, hogy a programokról tájékoztató füzetben szerepelt az önkormányzat megjelölése, de ajtajára, amit egy nyugdíjas nénikének komoly probléma lehet a kinyitása, lévén korabeli faajtó - szóval tájékoztató plakát, persze... nem jutott, elvégre mégiscsak Magyarországon lennénk, vagy mi a szösz...

Szóval meglévén a "Tíz kicsi indián" - hát lőn tárlatvezetés.

S a látvány, önmagáért beszél, íme az aula:













A szobrok allegórikus jelentésűek - eredetileg egy lebontott régi városháza homlokzatdíszei voltak - anno még heten - négyet lehetett megmenteni az enyészettől, sokáig pincében sínylődtek míg idekerültek restaurálás után.

Egészséges dolog lépcsőzni - mint tudjuk, jót tesz a szívnek, s talán néha a léleknek is:






Az I. kerületi Önkormányzati Hivatal eredetileg 1834-ben lakóháznak épült klasszicista épület, amely több mint 100 éven át nyomdaként üzemelt. Természetesen nem így nézett ki... a szépen felújított épület sok korabeli, illetve másutt nem látható műtárgyat rejt...sajnos egy csomó belső fotó nem sikerült. :-(

A helyi önkormányzat üléstermében Benczúr festmények láthatóak:





A lépcsőház az emeleti tárgyaló felé:



Újkeletű "szakipari" munka Ráday Mihály és többünk "foltos-szívnek kedves" örömére:



A tárgyalóban:





Az épület a II. világháborúban kaszárnyaként "üzemelt", s lovakat is tartottak benne... :-(

Elindultunk a Szentháromság tér felé.

Barátosném nem járt még a Budavári Nagyboldogasszony azaz a Mátyás templomban.

Én sokszor jártam már ott, de mivel néhány évvel ezelőtt bevezették, hogy csak pénzért lehet bemenni - kivéve, ha szertartás van - , hát azóta nem voltam.
Ma viszont mindenki bemehetett.
Nem részletezném most itt, hogy mi is a vélemény erről a belépő dologról, bár tudom, a gazdasági okait, indoklásait, nem értek vele egyet, de ez egy egészen külön blogbejegyzés témája lehet(ne?).














Bekukkantottunk a Magyar Kultúra Alapítvány otthonába, ahol Józsa Judit csodálatos kerámiakiállítását tekintettük meg - róla bővebben külön, ha sikerül scannelni majd.

Megittunk egy finom tejes, tejszínhabos, mézes, fahéjas holland teát a Litea Könyvesbolt és teázóban a Fortuna étterem udvarában... itt titkon sikerült lencsevégre kapnom egy fotóalbum elejét... ;-)



Kedves, kellemes hely, van néhány olvasó hely (boksz ?) ahol nyugodtan elolvasgathattok, senki nem fog Benneteket kinézni onnan. A bolt közepén csodálatos kék színű cserépkályha van, amit körbe lehet ülni hideg, téli napokon, ha arra jártok...

Közelítettünk végcélunk a Nemzeti Galéria felé:





Sajnos, ott nem mertem (nem is lehetett volna?) fotózni.
Viszont minden emeletet, becsülettel végigélvezkedtem... :-)
Munkácsy - Paál - Szinyei-Merse - Csontváry ... sorolhanám még, mi szívemnek kedves.
Kedvencem, a Lilaruhás hölgy előtt megint elmerengtem, hogy megfelelő korban születtem-e... ;-)




Búcsúztam hát, ettől az élményekkel telik szép naptól:





A nádori kriptában még soha nem jártam, ma nem lehetett bemenni, de holnap, vasárnap 11 és 15 órakor - csak csoportosan - tárlatvezetéssel látogatható.
Vajon elbírok-e menni, mert mondanom se kell, hogy a medvetalp, mint olyan bokától lefelé jelen pillanatban rajtam megtekinthető...
(és nagyon, de nagyon fáááááájjjjj).

... és most én L...


6 megjegyzés:

  1. Köszönöm, igazán élvezetes beszámoló volt :)

    VálaszTörlés
  2. Mint mindig most sem csalódtam Benned:-)Élveztük Anyával ?? a beszámolódat amin természetesen újfent kicsordult a könnyünk. Szerintem a medvetalp ma is útra kel és pár gyanútlan kripta-szökevény poroszkálót magával citál.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon élveztem a beszámolódat, gyerekkoromban ezeken a helyeken (sok ház még nem volt) kutyát sétáltattunk barátnőmmel. Ha láttunk egy szerelmespárt éppen közeledni egymás felé, a kutyákat elengedtük! Én a Halászbástya fizetőssé tételével sem értek egyet, de az egyik polgármester elmagyarázta, hogy különben nem tudják felujitani. Na ezek a dolgok nekem is magasak!

    VálaszTörlés
  4. Jò a beszàmolòd, itt is vannak ilyen napok, sok olyan helyre mehetsz be ilyenkor ahova egyèbkènt nem. én nem èrtek egyet bizonyos helyek fizetossè tètelèvel, s foleg azzal nem, hogy kulfoldi àllampolgàroknak màs dijat szàmolnak fel! Sokszor szègyenkeztem ez miatt, amikor viszel baràtokat, s pròbàlod elmagyaràzni, hogy nekik màs az àr...màskèppen kellene kihasznàlni a turizmust! Majd jon az e-mail!

    VálaszTörlés
  5. KÖSZÖNÖM!!!!!!Élmény Veled végig"járni" ezeket a helyeket!!!!!
    Milyen szép a mi kis orzságunk és ez még csak egy kis szeglete volt.

    VálaszTörlés
  6. Juhizs,imádom,ahogy felkutatod és kiaknázod a kínálkozó lehetőségeket a kultúra olcsó élvezetére!
    Ha egyszer megérem hogy megint zenekarozzam,örök érvényű belépőt kapsz tőlem a koncertekre,a Mátyás templombeliekre különös tekintettel!
    Köszi a beszámolót!

    VálaszTörlés