2008. november 18., kedd

Egy szimbolista látomás

címmel látható Ferdinand Hodler (1853 - 1918) svájci festő műveit bemutató kiállítás a Szépművészeti Múzeumban."Hozzávetőleg 130 festményt mutat be a tárlat, kiegészítve a legjelentősebb svájci múzeumokban és magángyűjteményekben őrzött kb. 40 rajzzal, valamint német múzeumok néhány vásznával.A kurátorok olyan kvalitásos válogatást állítottak össze, amely először tekinti át Hodler életművét úgy, hogy annak szimbolista dimenzióját helyezi előtérbe. Csúcspontját remekművek jelentik: az "Éjszaka", a "Nappal", az "Érzés", az "Igazság", a "Szerelem", a "Szent óra" és a "Pillantás a végtelenbe"; közülük jó néhány több mint ötven éve nem hagyta el őrzési helyét.A kiállítás külön egységet szentel szerelem és halál központi szimbolikus témájának, amelyet Hodler egyedülálló módon jelenített meg beteg, haldokló, majd halott szerelmét, Valérie Godé-Darelt ábrázoló festményein és rajzain."
Bevallom őszintén, hogy a szimbolista jellegű képek közül egy dobogtatta meg legjobban a szívemet; a Nappal című.
De, ehhez többször is vissza kellett mennem, valahogy vonzott vissza, újra és újra.

Amitől megszerettem ezt a festőt, az viszont a tájképei voltak!
Azok a színek!Ugye, normális dolog, hogy tájképről a textil jut eszembe...
Egyből festést tanító Ildink jutott eszembe... neki nem lenne probléma ezt textilbe varázsolnia... :-)Püff neki, már megint szerelmes lettem :-) ... egy újabb festőbe... ;-)Ferdinand Hodler az európai szecesszió és szimbolizmus leghíresebb genfi mesterének tárlata december 14-ig látható.
(Borsos áron, persze... s, bár tudjuk, hogy egy kiállításnak magasak a költségei, szervezés, szállítás, biztosítás stb. stb. de mégis, vérzik az ember szíve, hogy jövedelmünk mennyire nem áll arányban a vágyainkkal)
Amúgy mázlista vagyok, mivel én ajándéknak kaptam, hogy bevitt valaki a múzeumba :-)

6 megjegyzés:

 1. Nekem volt szerencsém megnézni a kiállítás egy részét. Sajnos a férjemmel, aki folyamatosan duruzsolta a hülyeségeit a fülembe:-) Bezzeg ha tűzoltó készülék kiállítás lett volna!:-)
  ...
  Még sosem voltam olyan kiállításon, ami ennyire be volt biztosítva.

  VálaszTörlés
 2. Tűzoltó készülék kiállítás: :-)
  Julcsi, ha csak egy részét láttad, akkor azért remélem, hogy volt közöttük tájkép is...
  Amúgy, amikor a neten keresgéltem a fotómellékleteket, hát pont azokról nem találtam, amikről nagyon szerettem volna... így szokott ez lenni...

  VálaszTörlés
 3. Errol megint lemaradok1 Hogy-hogy ilyen rovid ideig marad nyitva?

  VálaszTörlés
 4. Igen, volt, tetszett is. Irnek tobbet is, de Vercsi elallitott valamit a billentyuzeten.

  VálaszTörlés
 5. Sikerült visszaállítanom:-)
  Szóval láttam tájképeket és nagyon tetszettek. Furcsa volt, hogy egy témát több módon is feldolgozott, pl. az imádkozó kisfiút. Engem az a kép fogott meg, amin eljön az emberekért a halál. Rémisztő, de gyönyörű, sokáig tudtam volna időzni a festményei előtt!

  VálaszTörlés