2009. február 7., szombat

Alig egy hét múlva kezdődik

a velencei karnevál.

Nekem a legjobban a 4-es sorszámú felvétel tetszett, aztán talán a 2-es (?).

Amit nem értek, hogy hol a csudába tárolják ezt a rengeteg, nagy helyigényű jelmezt az év többi szakában?

Ezek nem lehetnek - szerintem - kölcsönzősök, ők ezt ott helyben sokkal komolyabban veszik.

1.



2.



3.



4.




Aztán itten véresen komolyak lettek a dolgok, ha valakinek maradt még türelme, akkor lazítani is kellene már:





"A velencei karneválok története


Sok gyönyörű hely van Olaszországban, de az egyik legkülönlegesebb Velence. A víz borította utcák varázsa sok-sok embert lenyűgöz. És persze, ebben a városban rendezik meg minden évben azt a híres, elmaradhatatlan farsangi karnevált. A hosszú tél után jól esik egy kis álarcos bohóckodás. Maskarás turisták tízezrei örvendeznek, szórakoznak az utcákon ilyenkor, de vajon hogyan volt ez régen?

Hajdan a karnevál volt a legkedveltebb mulatságok egyike. Az első írásos emlékek 1094-ből valók, s bár Velence félelmetes mediterrán tengeri hatalomként győzelmeit sorra aratta és sorozatosan meg is ünnepelte, csak a XVIII. században nyerte el a karneválok városa címet. Ekkoriban már Európa nemesei százával özönlötték el, hogy jól kimulassák magukat a város terein és utcáin, a kaszinókban és színházakban. 1869-ben például az Osztrák-Magyar Monarchia uralkodója, Ferenc József is részt vett - inkognitóban. Amikor viszont a köztársaság megbukott, a karneválról is megfeledkeztek. A hagyomány pompás újraélesztése 1979-re tehető. S, ma már a világ legrangosabb eseményeinek egyike.

A karneváli ünnepség időszaka hagyományosan húshagyó csütörtöktől húshagyó keddig tart. A húshagyó csütörtöki ünnepségek eredetileg parádés felvonulással kezdődtek, melyet virágkoszorúba öltöztetett ökrök vezettek. Amikor a felvonuló tömeg elérte a Szent Márk teret, az ökröket lefejezték a dózse szeme láttára egy széles pengéjű kard egyetlen csapásával. Ezzel szemben az ünnepségsorozat végén - húshagyó kedd éjjelén - szintén a Szent Márk téren az egybegyűltek levették maszkjaikat, és kórusban búcsúztak, azt kiáltozva: Elmegy! Elmegy! Elmegy! Manapság a Kis galamb röpte vagy az Angyalok szárnyalása elnevezésű esemény hívatott a modernkori karnevál kezdetét jelezni.

A húshagyó csütörtököt követő vasárnap 12 órakor a Szent Márk teret elözönlik a külföldiek és a velenceiek. Az idő legtöbbször kegyes, és a téli nap is szépen süt. Mindenki az eget bámulja a kis galamb, az angyal jövetelét várva. A kis, papírból galamb alakúra formált bábot a Szent Márk templom harangtornyából egy kábel segítségével engedik le. Félúton lefelé konfettiesőt zúdít a téren álló tömegre. A kis galamb röpte a hajdani karneválok egy momentumára emlékeztet: akkoriban egy fiatal kötéltáncos haladt át a téren a harangtorony és a Palazzo Ducale Foscara Loggiaja között kifeszített kötélen.

Az álarc mára Velence szimbólumává, a karnevál jelképévé vált. A maszk az álruhával együtt szerves része lett a város mindennapos életének és kultúrájának. Kezdetben a törvény csak a karácsonyt követő Szent István napjától, a karnevál kezdetétől tette lehetővé a maszk viselését egészen az ünnep végéig, húshagyó keddig. Később a maszk használatának időtartamát meghosszabbították. Az álarc jelentőségét bizonyítják az ismert vígjátékíró, Carlo Goldoni (1707-1793) komédiái is, melyekben a maszkok mindig fontos szerepet játszottak. Az álarcot azonban nemcsak szórakozásra használták. Hiába korlátozták viselését törvények, a korabeli híradásokból kiderül, hogy az álarc lehetőséget nyújtott a fegyverviselésre (melyre akkoriban nagy szükség volt) anélkül, hogy bárki felismerhette volna az éjszakai randalírozót vagy szerencsejátékost.

A legrégebbi törvény, mely Velencében az álarc használatát szabályozta, 1268-ban született. A legfurcsább rendelet, melyet a város főtanácsa hozott, 1467-ből származik. Ez megtiltotta a férfiaknak, hogy apácazárdába belépjenek nőnek álcázva magukat. Igen jelentős egy másik, 1502-es rendelet, mely a pálcát és egyéb fegyvert viselő maskarásokat rendszabályozta. A törvényeket azonban nem igazán tartották be. Sőt, ugyanazokat a törvényeket kellett évről évre meghozni egészen 1789-ig. Manapság a mulatság idején se szeri, se száma az utcákon és a tereken kínált maszkoknak, amelyeket 5-10-20 euróért bárki megvehet, de ennél izgalmasabb, ha utcai kozmetikusokkal festet magának a karneválozó álarcot, mégpedig olyat, amely a karakteréhez illik. S ez sem kerül többe 5-10 eurónál. A ruhák viszont megfizethetetlenül drágák. Többségük a velencei városi tanács vagy valamely helyi klub tulajdona, netán kölcsönzőé."

(Forrás: Sulinet)

Ezek szerint itt a válasz : nem otthon tárolják...

3 megjegyzés:

  1. Nagyon köszi, lenyűgöző! Egyetlen bajom van és volt is mindig ezekkel a figurákkal: valahogy olyan ijesztőek. Amiatt, hogy az álarc az egész arcot fedi és nem mosolygós. Sokkal élettelibbek, kedvesebbek lennének ők is és a karnevál is, ha az arc alsó részét fedné csak az álarc. A jelmezek számomra igazi tanulmányok, ötletadók. Láttam nemrég egy műsort az eseményről és minden hozzáfűződő tudnivalóról, jó lett volna rögzíteni, nagyon érdekes volt.

    VálaszTörlés
  2. Érdekes ez a Velence.Háromszor jártunk itt.Egyszer önmagáért, kétszer útközben voltunk.
    Mindháromszor egy másik várost ismertünk meg.
    Ami magával ragad, az épületek
    szépsége, a Grand Canal, a vaporettók, és még stb.
    Ami elriaszt , a csatorna szag, a szemét, és a rengeteg galamb.
    Ennek ellenére , talán jövőre ismét érintjük.
    Érdekes dolgokat irtál, szinte minden kirakatban van ilyen
    álarc, jelmez, és méreg drágák.
    Tudnak élni vele.

    VálaszTörlés
  3. Mindkettőtöknek igaza van.
    Velence elvarázsol (t) engem, mikor ott voltam, de nem laknék ott.

    VálaszTörlés