2012. március 14., szerda

"Használjuk helyesen a kokárdát! De mi a helyes?"

Kétségtelenül nagy gáz, hogy álmatlanul fogunk forgolódni (tipródni) március 14-én éjjel, hogy vaj'h most mi legyen kokárda-ügyben ;-) ;)


Kiragadok néhány érdekes részletet a témával foglalkozó cikkből, de érdemes elolvasni az egész történelmi áttekintést,
forrás a bejegyzés végén.


"A magyar kokárda piros-fehér-zöld színű, tehát helyesen kívülre kerül a zöld – terjed a nemzeti ünnep környékén a közösségi oldalakon. Mielőtt tömegek vetnék rá magukat kokárdáikra, érdemes meghallgatni, mit mond erről a kort ismerő történész.



A magyar kokárda hajtása

Hermann Róbert történész szerint a korszakból ismert kokárdákon mindenhol kívül van a piros, belül a zöld. Egy zászlótörténész állítása szerint az is bonyolítja a kérdést, hogy ha van lelógója a kokárdának, akkor szabályos a kívül piros – belül zöld; ha nincs, akkor viszont a heraldikai szabályok szerint kívül kellene lennie a zöldnek, belül a pirosnak.




 Hazánkban a trikolór először Mátyás korában tűnt fel egy pecsétnyomón, de ekkor még messze állt attól, hogy országszerte ismert legyen. A háromszínű szalagot viszont már a XIX. század elején is hordták, többek között József nádor felesége, Anna Pavlovna. Az 1848-as március 15-i események hatására azonban teljesértékűen a magyar színhármas (a piros az erőt, a fehér a hűséget, a zöld a reményt jelképezi) vált a hivatalos lobogóvá.

A magyar kokárdát március 15-én, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc kezdetét jelentő pesti forradalom évfordulóján szokás viselni. A magyar hagyomány szerint a pesti radikális ifjúság vezérei Petőfi Sándor és Jókai Mór szerelmeiktől, Szendrey Júliától illetve Laborfalvi Rózától kaptak kokárdát a forradalom estéjén. A francia kokárdától eltérően nem kalapra tűzték, hanem a kabát hajtókájára vagy mellrészére a szív felőli oldalon.

A zászlótörténész kolléganője szerint az is bonyolítja a kérdést, hogy ha van farka a kokárdának, akkor szabályos a kívül piros – belül zöld; ha nincs, akkor viszont a heraldikai szabályok szerint kívül kellene lennie a zöldnek, belül a pirosnak.
Hermann rögtönzött ikonográfiai kutatása során csak két korabeli Vasvári-ábrázolást talált, amin van kokárda is; miután azonban ezek litográfiák, nemigen lehet megállapítani, milyen a színsorrend. “De nekem úgy tűnik, hogy inkább a piros volt itt is kívül, s belül a zöld” – írja.

Kérdésre, hogy a hagyományőrzést vagy a szabályt tartja fontosabbnak, azt válaszolta: ő maradna az eredeti formánál, ugyanis “mégiscsak így hordták-hordjuk 162 éve. No és azt sem tartom elképzelhetetlennek, hogy a ‘heraldikai tévedés’ tudatos volt. Vagyis hogy a kokárdát hordók ilyen módon kívánták kifejezni a rokonszenvüket az olasz forradalmi egységmozgalommal. De ez csak feltételezés, bizonyítani nem tudom” – írja."

Forrás:
 http://richpoi.com/cikkek/kultura/hasznaljuk-helyesen-a-kokardat-de-mi-a-helyes.html

3 megjegyzés:

  1. Az én drága és bölcs fiaimmal erről beszélgettünk ma reggel és arra jutottunk, hogy kívülről befelé vagy olasz vagy mifene, mi tudjuk, hogy magyarok vagyunk, és azért tűzzük ki, mert így tisztelgünk a régiek előtt.
    Imádom, amikor okfejtést végzünk korán reggel, mert látszik, hogy milyen okosak és milyen jól tudnak érvelni.

    VálaszTörlés
  2. Julcsi és mi volt a reggeli?
    Jó magyaros "parasztos", vagy nyugatias (?) müzlis? ;-)
    Tehát, mi váltotta ki gyomorilag? :-)

    VálaszTörlés
  3. A kettő között valahol:)) Ahogy a véleményünk is az, szerintem:))
    Úgy látszik, a mi családunk már csak ilyen: a legjobb az arany középút:))))

    VálaszTörlés