2009. október 24., szombat

MÜNCHEN - MAGYARUL - avagy október 23-a másKÉP

"Vegyenek ki egy nap szabadságot, ha javasolhatom.
Mert ez az év egyik legérdekesebb, leggazdagabb tárlata."

(Jolsvai András 168óra online
)


Mivel nemzeti ünnep lévén néhány (de nem minden) múzeumba ismét ingyen lehetett bemenni, hát nosztalgiáztam egyet, és újra megnéztem a Turner kiállítást - no, most már csak röviden.

Érdekelt volna még a Néprajzi Múzeumban a milyenek a Finnek c. kiállítás is, de a helyszín a Kossuth tér lévén - eszem alapján úgy döntöttem, hogy jobb a békesség alapon elkerülöm inkább a környéket.
(Így most álmatlan éjszakáim vannak egy darabig, hogy vajon a finnek milyenek is lehetnek valójában ;-)

Deák tér - gondoltam 16-os busszal felmegyek a várba, a terveimnek megfelelően.
Khmmmm..... bár tudtam róla, hogy a Deák téren is egy bizonyos csoport mintha gyülekezne, de reménykedtem.... nos, a csoport már nem volt ott ugyan, de a 16-os buszhoz ki volt írva, hogy gyakorlatilag aznap elkerüli a Deák tér környékét (gondolom, hogy biztonsági okokból).

Elméláztam, ha külföldi túrista lennék, akkor bizony mit sem értenék az egészből, várakozhatnék akár x órán keresztül, ha ezen az útvonalon óhajtanék feljutni a budai várba...
Úgy kell neki, gondolják nyilván az itteniek - miért is nem tanult meg a fránya magyarul...

Nos, az ismerd meg hazádat mozgalom keretein belül, mint helyi lakos természetesen tudtam a megoldást - metróval a Moszkva térig, (mikor odaértem, kapcsoltam, hogy tán a dátum miatt ez sem az éppen megfelelő helyszín, ahol kóborolnom kellene, köpésre van a Széna tér is) na, szerencsésen eljutottam a Várbuszig fel a célintézmény felé:
Nemzeti Galéria.

Közben kopogott a szemem az éhségtől, hát tudtam, hogy a várban van mindig nyitva egy közért, bár drága hely, meglátogatom.
Fincsi sajtos pogi - elérhető áron, akciós Milka csoki ;-) némi túró rudival felszerelkezve immár elégedetten folytattam utamat a múzeum felé.
Éhen már nem fogok halni, marad a szellemi éhség :-)

Még zárás előtt tán két nappal sikerült megnézni a Borsos József kiállítást, de mivel ez úgyis bezár 25-én, hát alapvetően nem erről akarok írni.
(Bár, nem tudtam róla, hogy a festészet mellett, mint fotográfus milyen sok fotót is készített honfitársairól, ez számomra új információ volt, jah, állítólag valószínű, hogy borsos áron...)

De, ami elvitte nálam a pálmát: a MÜNCHEN - MAGYARUL című kiállítás.

Bővebb információk róla itt található:
http://www.museum.hu/museum/temporary_hu.php?IDT=8876&ID=54

A XIX. század második felétől évtizedekig a magyar festők a Münchenben lévő Akadémiára mentek tanulni.
Ezeknek az évtizedeknek az időszakából származó rajzok és rengeteg festmény van kiállítva.

Már a földszinten megdöbbentem, hiszen részemről jobban kedvelem a festményeket a rajzoknál, de ott olyan rajzok voltak kiállítva, hogy minden előítélet lehullott rólam - egyszerűen remek volt.
Pedig akkor még nem is tudhattam, hogy mi vár rám az emeleten.
Rengeteg festmény és hatalmas élmény.
Olyan festmények, amiket már részben ismertem, láttam máskor is kiállítva, némelyek - tanulmányaink során a tankönyveinkben szerepeltek illusztrációként - és most itt "élőben" meg lehetett csodálni.
Legfőképpen pedig sok olyan festmény, amit még életemben nem láttam soha.
Pedig mindig nagy barátja voltam a festményeknek, sokszor jártam a Magyar Nemzeti Galériában, és a Szépművészeti Múzeumban is.
Ilyenkor elmereng az ember, hogy mennyi rejtett kincs lehet még tároló helyeken.
S, bár tudjuk, hogy pont ezért, mert nincs elég kiállítóhely, hát ezért vannak "kihelyezve" kölcsönbe bankokba és közintézményekbe festmények, azért az mégis elgondolkodtató, hogy mennyi kincset rejthet a raktár, amiket soha nem áll módunkban megtekinteni.

Marosvásárhelyről kb. tíz kölcsönbe kapott festmény is volt a tárlaton - ezeket nyilván soha több nem fogom látni.

A kiállítás a Magyar Nemzeti Galéria "A" épületében van.
(Ez nem a "főbájarat" a galériába, hanem az épületegyüttesen belül a legelső épület - gyakorlatilag szemben van a szökőkúttal)

Nyitva tartási idő : 2009. október 2-től 2010. január 10-éig.

Sajnos, ezen időszakon belül már nem lesz ingyenes nap.
A teljes áru belépő 1.900.-Ft,
viszont hamarosan jön az Múzeumok Őszi Éjszakája november 14-én, amikor egy jeggyel be lehet menni több múzeumba is (természetesen nem olyan bő a válaszható múzeumok köre, mint a nyári éjszaka esetében).
Az Múzeumok Őszi Éjszakáján a belépőjegy (több múzeumba is érvényes) 1.300.-Ft lesz.
Ha jól tudom az előzetes információkat - 18 órától lehet belépni - nézzetek majd időben utána, ha érdekel valakit.

Akár így, akár úgy, ha megengedhetitek magatoknak anyagilag, akkor feltétlenül nézzétek meg a Magyar művészek Münchenben 1850 - 1914 között - című kiállítást.
Ha mentek, akkor legalább 2-3 órát szánjatok rá, ezt nem lehet félóra alatt megtekinteni.

6 megjegyzés:

  1. Mert mindketten tudjuk, hogy egy túró rudi életet menthet:D

    VálaszTörlés
  2. Köszi az ajánlót!! Olyan jókat lehet Nálad olvasni. :)

    VálaszTörlés
  3. Julcsi: :-) igen, Igen, IGEN !

    Fércművek:
    sajnos, nem mertem fényképeket csatolni a beszámoló mellé, mert a Galéria honlapján mindenféle jogi irgum-burgum volt feltüntetve, nem volt egyértelmű számomra, ha most csatolok 3-4 fotót, akkor jogvita lesz-e.
    De, hidd el, nem túlzás, amit írtam, fantasztikus ez a tárlat; az emeleti résztől (ahol a festmények vannak) nagyon nehéz elszakadni... sőt, volt egy marosvásárhelyi hatalmas festmény, ami nagyobb volt, mint a szobám fala, egy iszlám (arab) környezetet ábrázol, kapuval, emberekkel - szóval olyan volt, mint egy filmjelenet, nem is egy fotográphia, hanem mintha filmet néznél, nem tudtam tőle elszakadni, többször is vissza kellett mennem, de láttam, hogy külföldi túristák is vissza-visszamentek hozzá.
    Szóval ezt a tárlatot LÁTNI KELL.
    Ha nem lennék szegény, akkor szívesen megnézném még egyszer, erre mondják, hogy "soha vissza nem térő alkalom"...

    VálaszTörlés
  4. Valahogy múltkorról megragadt bennem az infó, amit tőled tudok, hogy ingyenes a belépés nemzeti ünnepen, úgyhogy egy gyerekes ötye után be is terveztem az Iparművészetit. Na, az ingyenes volt. Két saját és egy vendéggyerekkel nem volt túl lassú (elég), de azért láttam sokat, egyedül a fiacska nyűgösködött, de mondtam neki, hogy tekintse úgy, áldozatot hoz. :)
    Amúgy pont akkor ünnepeltek (tolongtak) a Corvin közben, úgyhogy oda se volt könnyű a bejutás (volt egy kis parám).
    Na, szóval újra kösz a régi infót, jól esett a délután. :)))

    VálaszTörlés
  5. Évi : a három nemzeti ünnep közül az augusztus 20-ai a legbiztonságosabb ilyen szempontból, az Iparművészetiben mindig rendesek tapasztalatom szerint, a Galériába és a Szépművészetibe minden kiállításra most ingyenes volt az ideiglenes tárlatokra is.
    A Magyar Nemzeti Múzeum sajnos nem volt ilyen rugalmas, ott csak az állandó tárlatok voltak ingyenesek, az ideiglenesre jegyet kellett volna váltani, ezt sajnáltam, mert a Királylányok című kiállítás is érdekelt volna.
    A neten általában fel van tüntetve a konkrét múzeumnál, hogy ünnepen ingyenesek-e, persze ehhez előtte egy-két nappal tájékozódni kell.
    Örülök, hogy jól éreztétek magatokat :-)
    Ha jól tudom, mintha ott lett volna török szőnyegkiállítás...

    VálaszTörlés
  6. Na azt már nem viselte az aprónép, megnéztük a Finn Design-et meg a Formatervezési díjasokat. Mindkettő nagy élmény volt.

    VálaszTörlés