2010. július 11., vasárnap

... a Nagyi nálunk elutazott ... ;-)

s, hagyott némi könnyed rosé bort a konyhában, ha kedvem szottyan két viráglocsolás közben netán...

"Ukrajnában eltávolítják az iskolai irodalomtankönyvből a Piroska és a farkas modern átiratát. Jevgenyij Dudar meseátiratában ugyanis a hősnő iszik, dohányzik és káromkodik - írta kedden a kijevi Szegodnya című napilap online kiadása.

Az ukrán oktatási minisztérium az országos felháborodás miatt döntött úgy, hogy a 8. osztályos ukrán irodalomtankönyvből vegyék ki az írást. A Piroska és a farkas modernizált változata azonban nem tűnik el az iskolai könyvtárakból. A tanulók továbbra is kiegészítő olvasmányként választhatják a művet.

A döntés ellenére az oktatási minisztérium semmi kivetnivalót nem talált a modernizált mesében, kitűnő és nevelő jellegű, korszerű irodalmi alkotásnak nevezve azt - írja a kijevi lap. A szöveg ellen viszont az ország több megyei közgyűlése is tiltakozott a tárcánál.

Főként azt kifogásolták, hogy Piroska beleiszik a nagymamának szánt borospalackba, cigarettára gyújt, majd leheletével és káromkodásával zavarba hozza a bozótból előkerülő farkast. Végül a farkas hátán jut el a nagyanyjához, hogy elvegye tőle a nyugdíját. Az összeget kevésnek találja, ezért megfenyegeti az asszonyt, hogy megeszi, ha nem kap tőle több pénzt."

Forrás:
http://www.origo.hu/nagyvilag/20090519-kivettek-az-ukran-tankonyvbol-a-piroska-es-a-farkas-modern.html

...a Nagyi nálunk elutazott...

s, hagyott némi könnyed rosé bort a konyhában, ha kedvem szottyan két viráglocsolás közben netán...  ;-)

1 megjegyzés:

  1. Kreatív Blogger Díj neked, itt: www.csipkelelku.blogspot.com. Tudom, hogy már megkaptad, de azért remélem, örülsz.

    VálaszTörlés