2010. augusztus 9., hétfő

"Unatkozik? Vegyen mosómedvét !"

már Hrabal is megmondta a Sörgyári capriccio-ban.... :-)


Jelen esetben ne vegyetek, hanem fogadjatok örökbe (tiszteletbeli támogatóként) - ha még nem csapott le más a lehetőségre :-) "A szerencsésebb látogatók már láthatják a Fővárosi Állat- és Növénykert legifjabb mosómedvéit. Július 10-én és 20-án összesen öt kölyökkel gyarapodott a fővárosi intézmény mosómedve csapata, írja az állatkert közleménye.


Mivel az ellés idejére a nőstények egy-egy háborítatlan odúba húzódtak vissza, az első időszakban a kölykökből még a gondozók sem láthattak sokat. Az elmúlt napokban viszont a kicsik kellően felbátorodtak ahhoz, hogy előmerészkedjenek, így a szerencsésebb látogatók maguk is megfigyelhetik az ifjú mosómacikat.

Az állatkerti mosómedve csapat egyébként kilenc felnőtt állatból, hat nőstényből és három hímből áll, a kölykök nemét egyelőre még nem állapították meg.
Az állatok valamennyien a Bagolyvár nevű komplexum egyik, kifejezetten az ő számukra létesített kifutójában láthatóak.
A mosómedve (Procyon lotor) eredetileg Észak- és Közép-Amerikában őshonos kisragadozó, amelyet a XX. század első éveiben már a világ számos kontinensén tartottak prémesállatként.

A mosómedve telepekről megszökött, vagy szándékosan elengedett állatok jól alkalmazkodtak a helyi viszonyokhoz, így ma már Európában és Ázsiában is vannak vadon élő állományaik. Európa középső részén Németországból kiindulva terjedtek el.

Őseik egy a második világháború idején lebombázott brandenburgi prémesállat telepről szabadultak el, illetve azoknak az állatoknak a leszármazottai, amelyeket még a háború kitörése előtt szándékosan engedtek szabadon Hessen tartományban, egy sajátos vadtelepítési kísérlet keretében.

A nőstények 63-65 napig vemhesek, az utódok száma ellésenként 2 és 5 között szokott lenni. A kölykök megszületésükkor igen fejletlen apróságok, a szemeik is csak a második hét után nyílnak ki.
Éppen ezért ebben a korban nem is merészkednek elő a biztonságot nyújtó odúból, kotorékból. A cseperedő kölykök 16 hetes korukig vesznek magukhoz anyatejet.

A mosómedvék elvileg akár 20 évig is élhetnek, ám a vadonban – ahol mindennapos harc folyik a túlélésért – a megszületett utódoknak sokszor csak a fele éri meg az egyéves kort.

(fotók: Bagosi Zoltán)"

Forrás:
http://cukisag.blog.hu/2010/08/05/ot_mosomedve_kolyok_szuletett_a_budapesti_allatkertben

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése