2012. augusztus 18., szombat

Augusztus 20-a; - Örkénnyel és Gárdonyival...egri Vártűz nélkül...

mivel, mint tudjuk - nemzeti ünnepeinken néhány múzeumba (ezek jelzik a honlapjukon is) ingyenesen be lehet menni és általában az állandó tárlatok mellett a ideiglenes tárlatokat is meg lehet tekinteni.

Én a Magyar Nemzeti Múzeumba megyek, remek programnak tűnik Orbán Balázs 150 éve készített eredeti fotográfiáinak megtekintése, (a Román Állami Levéltár kölcsönzése)

e fotókat még soha, sehol nem láthatta a közönség kiállítva

Ha már ott vagyunk - és nem kell vándorolni -  megnézzük a honfoglaláskori Különleges leletek a Tisza mellől (A honfoglalók temetője Nagykörűn) című kiállítást is.


Egy gömbölyű kanyarral ;-) megtekintjük  a  Gömböc kiállítás - Tudomány és művészet találkozása
címmel jegyzett izgalmasnak tűnő tárlatot, ahol egy eredeti, a feltalálók által a Magyar Nemzeti Múzeumnak ajándékozott Gömböcöt is megtekinthet a közönség.

" A Gömböc. 
Egy keljfeljancsira emlékeztető tárgy, az első ismert homogén test, mely egy stabil és egy instabil, azaz összesen két egyensúlyi ponttal rendelkezik, ezért bármerre döntik el, mindig ugyanabba a stabil egyensúlyi pontjába tér vissza. 
Míg azonban a keljfeljancsi egy nehezéknek köszönhetően reagál így, addig a Gömböc egyetlen anyagból áll és csupán a formája biztosítja a talpra állást."

Most a tévedések elkerülése végett jelezném, hogy NEM ÉN vagyok A GÖMBÖC.

Miután hódoltunk a szemünknek (és semmit a kéznek), hát átsétálunk a kb. 10 percre lévő Petőfi Irodalmi Múzeumba, ahol izgalmasnak tűnik tanulmányozni az Örkény István és a Gárdonyi Géza kiállítást.

"A Gárdonyi kiállítás az író halálának 90. évfordulóján 2012. október 2-áig a fővárosban, utána Egerben, a Dobó István Vármúzeumban lesz látható, majd 2013-ban, amikor születésének 150. évfordulóját ünnepeljük, országos vándorútra indul Agárdra, Balatonfüredre, Balassagyarmatra és Székesfehérvárra."

 http://pim.hu/object.a8b2de97-494b-41dc-aace-c4a5ab4f47cc.ivy

-.-

Örkény István idén lenne százéves. 
Amennyiben szeretitek az egyperces novelláit, groteszk humorát, netán rokonnak érzitek a Tót családot, akkor érdemes elmennetek megnézni ezt a tárlatot. 
Jelzem, ha költözködés előtt állnátok, akkor itt találtok üres dobozokat is :-)

  http://pim.hu/object.0aa6d2f2-d94f-436b-a8f5-1b658d18eb4d.ivy
  Mottó:  "A kiállítás megtekintése nem mentesít Örkény műveinek olvasása alól"

"- Mennyi? 
- Harminchárom. 
- Mi harminchárom? 
- Mi mennyi?"


Jelenleg az aktualitások között van még Tamási Áron emlékszobája, és Ottlik Géza emlékkiállítása is.

Részemről ennyi ;-)










2 megjegyzés: