2008. október 21., kedd

Legyetek jók, ha tudtok

s, biza jónak lenni, pláne folyamatosan... elég nehéz dolog.
Sok ember állítja magáról (magában gondolja, mély meggyőződéssel), hogy ő jó ember.
De más a szó, és más a cselekedet.
Néhányunk álarcot visel.
Jó emberismerőnek kell lenni, hogy mögé lássunk, mi is a valóság.
Néha évtizedek kellenek ehhez.

A címben jelzett út egyik lépcsőfoka, hogy megnézitek ezt a filmet, ha egyszer módotokban áll.



... és tegyük hozzá, hogy nem létezik csak jó, vagy csak rossz ember, valószínűleg van bennünk ebből is, abból is...




"DVD
Legyetek jók, ha tudtok

Egy legendás film "Isten bohócáról"

Ha emlékezetem nem csal, még a nyolcvanas évek végén mutatta be először a Magyar Televízió - hétköznap, a kettes adón, késő délutáni alműsoridőben - a Legyetek jók, ha tudtok(State buoni, se potete) című olasz filmet. A mesebeli okos lányhoz hasonlóan adtak is, meg nem is az akkor még csakugyan egyeduralkodó "királyi" intézmény illetékesei. No de nem sikerült kijátszaniuk az éberebb - bizonyára "klerikális" érzelmű - nézők figyelmét, és vélhetően a rendkívül lelkes visszajelzésekre és kérésekre válaszolva (a műsorújságban mindenesetre ott szerepelt a ritkán látható "Közkívánatra!" jelzés is) hamarosan újra műsorra tűzték Luigi Magni rendező 1983-ban készült filmjét. Igen, a "Fülöp atyásat", amelynek humorához hasonló derűvel azóta sem csalogattak embereket a krisztusi élet közelébe magyar földön. Egy szentről szóló film, amely - nem mellékesen - jókedvre hangol...! Lám, elképzelhető. "Az olaszok" apadhatatlan vérmérsékletére és keresetlen viselkedésére gyakorta sóvárogva gondolunk. Ez a film példa arra, hogy a dús délszaki levegő e nép vallásosságát is elevenné, emberközelivé teszi. Meglehet, többek közt talán épp ezzel kapcsolatos helyi hiányérzetünk tette sokunk számára kedvessé e mozit.

Néri Fülöp (1515-1595), vagy ahogy kortársai nevezték: "buffone de Dio" (Isten bohóca) az egyháztörténet rendkívüli alakja, jóllehet a lelki élet mestereit - minden ellenkező híresztelés dacára - csaknem kivétel nélkül jellemezte a derű. Fülöp azért túltett mindannyiukon, nemegyszer épp azért bolondozva, hogy meggyőzze olykor tolakodó tisztelőit: tévednek, amikor szentnek tekintik. Rejteni igyekezett a hír szárnyára kelt misztikus élményeit, amelyek sorába tartozik papi elhivatása is - már érett férfikorában. De az ártatlan jókedv isteni adománya sugárzott belőle akkor is, amikor például az Örök Város utcagyerekeit összegyűjtötte temploma oratóriumában, hogy foglalkozzék velük, felkarolja, tanítsa őket.

A Legyetek jók, ha tudtok rövid időn belül alapmű lett idehaza - s nem csak keresztény körökben. Címadó dala - meglehet "profán" magyar ferdítésben - sokáig volt sláger a kilencvenes évek elején, 2004-ben pedig az egri Gárdonyi Géza Színház mutatta be a film nyomán készült - vele azonos című - magyar színdarabot. Végre-valahára, nemrégiben DVD-n is megjelent, így nem kell tovább rongyolni már így is viseltes videokazettáinkat, hogy - a tévécsatornák egyéb adásai elől menekülve - eltölthessünk vagy két órát Fülöp atya társaságában.

DVD-ken előforduló különösebb extrák nemigen találhatók a korongon, egy azonban mindenképpen említésre méltó. A film előtt felhívást és információkat olvashatunk a képernyőn, hogy miként támogathatjuk az árva és szegény gyermekek érdekében létrehívott alapítványok munkáját.

(Automata Multimédia Kft., 2005)

Szigeti László"

3 megjegyzés:

  1. ... a többi nem számít.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon örülök, hogy erről írtál, nekem több "kötődésem" is van ehhez a filmhez.
    Először is, egyik kedvenc filmünk! Annak örülök, hogy a gyerekek is időről-időre leveszik és megnézik. Ők főként még csak a "Fülöp atya! Kakamatyi lepisilt." szlogeneket élvezik benne, de végignézik és szeretik. ((((Néhányszor már az is előfordult, hogy mást idéztünk: "Ezt a pofont az ördögnek adtam!":-/ Persze erre nem vagyok büszke...))))
    Másodszor a fiúk iskolájában ennek a filmnek a zenéjére csöngetnek ki és be:-) Ez talán nem meglepő egy katolikus iskolában.
    Utoljára pedig a régi telefonomon ez volt a csengőhang:-)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szeretem ezt a filmet.

    VálaszTörlés