2008. október 27., hétfő

Mikor egy nőnek 100 keze van ;-)

Remélem, hogy Stahl Judit nem fog jogdíjat kérni érte..., ha mégis, akkor megyek ledogozom kuktáskodni fogok a TV-ben... állítólag ott mindenki kövérebbnek (jaj, nem, azok mindig mások, tehát erősebbnek) tűnik, mint a valóságban - betöltöm majd a képernyőt, de szép látvány leszek ;-)

"Szülinap hét közben

Szerintem születésnapot akkor kell ünnepelni, amikor az van. Ha zsúfolt hétfőre esik, akkor hétfőn, ha félórás tárgyalásokra beosztott, zaklatott csütörtökön, akkor csütörtökön. Mert micsoda dolog, hogy praktikus indokok semmisítsék meg a különleges napot? Férjem születésnapja legutóbb épp egy keddi napra esett.
Ezért haditervet készítettem, amelynek három lényeges eleme volt: pár nappal korábbi bezsákmányolás a közértben, egy késő délutáni kávé az irodában, valamint átgondolt időbeosztás a konyhában.
Még így is turbósított konyhatündéri másfél órámba került, hogy uram és parancsolóm személyes fennállásának évfordulóját házias ízű, ünnepi vacsora koronázza. De ha a szemében felcsillanó örömre, és a következő egy évre gondolok – amikor majd jól kipihenem a vesszőfutást –, akkor azt kell mondanom, megérte.

Az almás-mákos rétes hozzávalói:

1 alma (kb. 16-17 deka), 3 púpos evőkanál cukor, teáskanál őrölt fahéj, 1 deci víz a sziruphoz, citrom reszelt héja, 4-5 evőkanál darált mák (kb. 8 deka), 1 evőkanál mazsola, 1 csomag réteslap, 5 deka vaj a réteslapok kenegetéséhez, 1-2 evőkanál zsemlemorzsa az utolsó réteslap megszórásához., 1 evőkanál porcukor

A juhtúrós csusza hozzávalói:


1 teáskanál só és 1 evőkanál olaj a főzővizéhez, 20 deka csuszatészta, 5 deka füstölt szalonna, 10 deka juhtúró, 10 deka tehéntúró, 1 deci tejföl

A paprikás csirke hozzávalói:

1 fej vöröshagyma, 5 deka füstölt szalonna, 2 nagyobb csirkecomb a porcos forgónál félbevágva, 1 paradicsom, zöldpaprika, 1 evőkanálnyi piros arany, 1 evőkanálnyi gulyáskrém, teáskanál pirospaprika, 1 deci vörösbor, só és frissen őrölt bors, 1 lapos evőkanál liszt, 2 deci tejföl


18.30
Hazaérés, kabát már a lépcsőházban a kezemben. Fáninak pár kutyafalat a tálkájába, hogy főzés közben ne kéregessen. (Meddő próbálkozás.)
18.35
Hagymapucolás, darabolás, turmixban pépesítés. Késes attrakcióként az összes füstölt szalonna csíkokra vágása. Paradicsomot, kicsumázott zöldpaprikát csak félbe.
18.42
A még reggel a fagyasztóból a hűtőbe áttett – és ezért már kiolvadt – csirkecombok mosása, szárítgatása. A szalonna zsírjának kevés olajon történő olvasztása, pörcög kiszedegetése, hagymapirítás. Serpenyő tűzről le, rá paprika és vörösbor, bele piros arany és gulyáskrém.
18.57
Egy keverés, és jöhetnek a combocskák. Só, bors: csak csínján! Paradicsom, paprika , és kezdődik a fedő alatti rotyogtatás. Víz a fazékba, tűzgyújtás, olajlöttyintés, sózás, hogy legyen ideje felforrni a csuszatészta főzővizének.
19.01
Rétestöltelékhez almát reszelni, hozzá 1 púpos evőkanálnyi cukor és fahéj. Szirupnak víz, maradék cukor egy láboskába, bele citromhéj. Ahogy felforrt, öntöm is rá a mákra. Egybekavarom a kinyomkodott almát, a mazsolát és a szöttyös mákot, és örülök, hogy legalább ezzel már kész vagyok.
19.16
Csuszatészta zutty a lobogó vízbe. Ránézek a paprikás csirkére, kell-e kevés víz hozzá. Réteshez sütő bekapcs. 200 fokra (gázsütőnél 6-os fokozat). Vaj mikróba be-ki – gyors olvasztás. A rétestésztát nedves konyharuhán bontogatom. Ecsetelgetek olvasztott vajjal – egymáson 3 lap untig elég –, az utolsóra zsemlemorzsát szórok. Jöhet a töltelék. Tekercselés, és a rétes tetejére is olvasztott vaj kerül. Ellenőrző pillantás a csirkére.
19.32
A megfőtt tésztát leszűröm, lecsepegtetem. Rétes a sütőbe 15-18 percre. (legalább ő szoláriumozhasson, ha már nekem nem volt rá időm.) Elő egy kis tepsit, bele a túrót, juhtúrót és a szalonnapörcök felét. Hozzá a csuszatésztát. Só, bors és alapos összekeverés.
19.38
Hústű csirkecombba – oké, a lé nem rózsaszín. Kóstolás. Kicsit erős, sebaj. Lisztet tejföllel összekeverve hozzá a csirkéhez. Amíg a csirke egyet-kettőt rottyan, addig a tortagyertyákat a műanyag tartókba nyomkodom. Paprikás csirke tűzről le.
19.47
CD-választás, halk zene indul. A megsült rétes helyet cserél a juhtúrós csuszával meg az alufóliával borított paprikás csirkével. Sütő kikapcs. A rétest kirakom a teraszra, hogy gyorsabban hűljön. Villámterítés. Az előző nap becsomagolt ajándékot előbányászom az ágyneműtartóból. A teraszról a rétes visszaköltözik. Szeletelés, porcukrozás, aztán mindegyik szeletbe tortagyertya-nyomkodás.
20.06
Kulcszörgés: hál’isten, késett egy kicsit. Levegő kifúj, széles mosoly, fülhúzás, felköszöntés – és ünnepi evészet."

(Szerepelt a NŐK LAPJÁBAN 2003/04) - tán ezért nem kell kuktáskodnom... reménykedjetek :-)

3 megjegyzés:

  1. Hát ez nagyon tetszik! Látni véltem közben, mintha egy előre programozott robotkonyhatündér hibátlanul lezavarná a beállított menüt. Nagyon ügyes vagy, már csak ez a leírás is külön dícséretet érdemel!

    VálaszTörlés
  2. Jaj,ezt jó volt olvasni! Bárcsak én lennék ilyen fitt!

    VálaszTörlés
  3. - hm .. megnézném !
    A menü kifogástalan, megyek is
    főzni.

    VálaszTörlés