2008. december 17., szerda

L U M I N Á R I U M

Sziget, 2008. augusztus











és igen, egy kis KÉKSÉG is legyen...



(Fotók: Kaszás István)


"Az Architects of Air bemutatja az Amozozo Lumináriumot

Ahogy már megszokhattuk, idén - 4ed-x-re - ismét lesz Luminárium a Szigeten. Ezt az IZÉt a brit Architects of Air hozta létre, és Sziget Kft. jóvoltából van itt. Idén is a Világzenei Nagyszínpaddal szemben lesz, természetesen INGYENESEN.

Az idei CUCC neve Amozozo. Ez a 3D-s művészeti alkotás más mint az eddigi Lumináriumok voltak, kecsesebb, finomabb, mívesebb. Alan Parkinsont - az Amozozo atyját - az iszlám építészet ihlette meg. 60 apró dómból áll össze, melyek egy-egy nagyobb kupola alatt futnak össze. Az Amozozo különlegessége a hármas kupola szappanbuborékszerű összeállásában van.

Ha még valaki nem tudná, a Luminárium egy modern művészeti tárgy, egy szobor, melynek belsejében nem csak sétálni, zenét hallgatni, színeket látni hanem a színeket hallani, és zenét látni is lehet.

A Luminárium egy olyan tudatmódosító szer, aminek nincs mellékhatása, a pszichedelikus anyag kizárólag PVC tartalmú, ami jellemzően a szemidegeken keresztül fejti ki hatását. Vad, élettel teli színek; ferde, fura, rugalmas, nyúlós falak. A girbe-gurbák teszik még izgalmasabbá a felfedező kedvű MEZITLÁBAS látogató "utazását" Amozozo bendőjében.

Mit tehetünk bent? Elemezhetjük saját és barátaink haja színének hirtelen változását, fotózhatjuk egymást, bámulhatunk csak úgy bele a (szín)vak világba, ahol mindent beborít a szín, és el-elveszik 1-1 szín. Poroszkálhatunk még ide-oda, leülhetünk, falnak támaszkodva csodálhatjuk a fény színpompás világát. Csak el ne aludjunk, mert az nagyban gátolja a mű optikai élvezetét.

Ha megmozdulunk benne, mozog az egész szerkezet, s úgy néz ki, mintha élne, szuszogna. Olyan a Luminárium, mint egy nagy tüdő, vagy agylebeny lehet belülről, melynek falai színes plasztik lapok. A falak olyan vékonyak, mint egy hártya, VIGYÁZNI kell a "bőrére", ki ne szakadjon. Ezért kérünk benneteket, hogy ne szaladgáljatok, vaduljatok bent.
"


Ha-ha kiragadnék egy mondatot:

... kérünk benneteket, hogy ne szaladgáljatok, vaduljatok bent...

ezt akár ki lehetne írni a mi kis helyi kékségünkre is:



A Föld képe, ahogy az Apolló 17-ről látták...

2 megjegyzés:

  1. Hű, ilyet még sohasem láttam és nem is hallottam róla! Nagyon tetszik!!!
    Olyasmi lehet, mint az ugrálóvárak a kicsiknek? Csak sokkal jobb!

    VálaszTörlés
  2. Nekem is nagyon tetszett, mikor augusztusban láttam az első fotókat!
    Írdd be a google keresőjébe, hogy luminárium és egy csomó dolog fog kijönni, ott lehet barangolni csuda érdekes fotók között :-)

    VálaszTörlés