békés karácsonyt kívánok mindenkinek, aki erre tud kukkantani :-)
na, jó, a középsőnél alvállalkozó segítségét is igénybe vettem Évi36 :-) személyében, de a többi már 100 %-osan az én szívem...
kicsit gnómok, nem tökéletesek, de ez van :-)
Ha pedig valaki elrontotta a gyomrát (vaj'h mitől???) akkor itt van a szakértők tanácsa:
"Az adventi időszakban gyakran megugrik a gyomorrontások száma. Ez leggyakrabban a rendszertelen, nagy mennyiségű étkezés illetve a karácsony egyik szimbolikus élelmiszere a könnyen romló hal miatt szokott előfordulni.
Érdemes rendszeres, kis mennyiségű ételeket enni, így elkerülhetjük a nem kívánt kellemetlenségeket. Azonban ha már megtörtént a gyomorrontás, akkor enyhítheti a tüneteket és gyorsíthatja a gyógyulást a fokozatos diéta.
Bánjon csínján a falatozással
- A különböző tápanyagokat (szénhidrátok, fehérjék, zsírok) gondosan válogassa össze, és illessze étrendjébe.
- Váltogassa a különböző konyhatechnológiai eljárásokat (főzés, párolás, sütés, pirítás).
- Eleinte inkább pépes ételeket fogyasszon, majd fokozatosan térjen át a darabos fogásokra (leves, pép, püré, darabos étel).
A diéta
A tünetek észlelése után egy napig célszerű koplalni, de nagyon fontos a folyadékot és az esetleges hányás, hasmenés miatt bekövetkezett ásványi anyagokat pótolni. Erre gyermekek esetén különösen figyelni kell, hiszen sokkal rövidebb idő alatt kiszáradhatnak. A szénsavmentes ásványvíz, tea, limonádé, szűrt almalé, zöldségfőzet mind kitűnő folyadékpótló. Csecsemőknek és kisgyermekeknek orális rehidráló folyadékot (ORS) is adhatunk, ami a megfelelő mennyiségben tartalmaz cukrot és ásványi sókat.
Másnap már meg kell próbálni valamit enni, különben a több napig fennálló koplalás miatt még jobban legyengül a szervezet. Elsősorban a keményítőben gazdag nyersanyagokat kínáljuk, ilyenek a reszelt alma vagy sárgarépa, héjában főtt burgonya, főtt rizs, köménymagleves, kétszersült, pirítós kenyér, háztartási keksz. Az étel állaga szerint is fontos a fokozatok betartása. Először a folyékony és pépes ételeket (leves, reszelt alma), majd később a szárazabb darabosabb ételeket (kétszersült, keksz) fogyasszuk.
Amint jobban vagyunk az étrendet tovább bővíthetjük tojással (a lágy tojás) zsírszegény, savanyított tejtermékekkel (natúr joghurt, kefir, sovány túró, sovány sajt), sovány húsokkal (csirke-, pulykamell, pulykacomb, tonhal, sertés karaj, házi nyúl). Ilyenkor már több konyhatechnikai eljárás alkalmazható, például a gőzben főzés, száraz rántás (zsiradék nélkül), kefires habarás.
Egy-két nap elteltével lassan kezdhetjük újra használni kenyérkenéshez a margarint, ételkészítéshez pedig a különböző növényi olajokat. Eleinte csak fele mennyiségben, mint korábban. A zsíros ételeket célszerű még egy ideig kerülni, nehogy a panaszok visszajöjjenek.
Ha a gyomorrontás tünetei teljesen megszűntek, vissza lehet térni a korábbi étkezési szokásokhoz és a megszokott ízekhez. Azonban érdemes óvatosan enni a túl zsíros, fűszeres, forró ételeket, és kerülni kell a nagy mennyiségeket, hogy az ünnepeket ne a gyomorrontás, hanem a meghitt családi együttlét tegye emlékezetessé.
Turcsák Katalin
dietetikus, MDOSZ"
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Drága Juhizs!
VálaszTörlésNeked is békés boldog ünnepeket kívánok és ígérem betartom a diétát szükség esetén. :)
Egyelőre nincs rá szükség. :)
Boldog karácsonyt neked is kösz a jo tanácsot remélem nálunk sem lessz rá szükség.
VálaszTörlésJAJ ÉS SZÉPEPEK A SZIVECSKÉK !
VálaszTörlésZsu! Gnom ám a....
VálaszTörlésNagyon szépségesek!!!!!Bár én varrtam volna őket!
Békés nagyon BOLDOG ünnepeket (Lonci, Hanna, vagy ahogy akarod) Janka
VálaszTörlés