2008. augusztus 10., vasárnap

Ma Lőrinc napja van

s, bár két Lőrinc nap van, a második szeptember 5-én, talán az utóbbi az igazi.
A néphiedelem szerint Lőrinc napja után már nem jó a dinnye.

Most erőteljesen elgondolkodhatunk, hogy vajon melyik dátumra vonatkozik a fenti megállapítás (szerintem a szeptemberire), de egy biztos - villámgyorsan egyétek a dinnyét, még jónéhányat el lehet fogyasztani szeptemberig.

(Esetleg némelyeket befolyásolhat a vásárlás döntésében, hogy amerikai tudósok állítása szerint hatása jobb, mint a viagráé... ;-)


Tüzes rostélyon

Szent Lőrinc a legendája szerint II. (Szent) Sixtus pápa diakónusa (szerpapja) volt. A vértanú pápa elfogatásakor őrá bízta az egyház kincseit azzal, hogy ossza föl a szegények között. A pápa egyben azt is megjósolta, hogy három nap múlva ő is mártíromságra jut. Lőrinc Sixtus végakarata szerint cselekedett.

Amikor őt is letartóztatták, és az egyház értékeit rajta követelték, a szegényeket vezette a bíró elé, mondván: Íme, az egyház vagyona!
Kegyetlen halált szenvedett (258. aug. 10.), rostélyon sütötték meg.

Helyzetéhez mérten meghökkentő humorérzékről tett tanúságot. Amikor már sült a roston egy ideje, így szólt hóhérához:
„Az egyik oldalam már megsült, fordíts a másik oldalamra!”

A pápája szomszédságában ünnepelt Lőrinc a IV. század óta az egyik legnépszerűbb szentje a kereszténységnek. Fiatalemberként ábrázolják, diakónusi dalmatikában. Attribútuma a boronára emlékeztető rostély. Mártíriuma a pecsenyévé pirító augusztusi forróság jelképe.

A fentiek okán a tűzoltók, a tűzzel foglalatoskodók (cukrászok, pékek) hívták segítségül, s elsősorban égési sebek gyógyulásáért fordultak hozzá.

Ünnepe a földműves nép körében határnapnak számított, amit országszerte ismert szólás is jelez: „belepisilt Lőrinc a dinnyébe”, azaz a Lőrinc-nap után szedett dinnye már ízetlen.
Hasonló szentenciák: Lőrinc-nap után a fa már nem fejlődik tovább.
Lőrinc-naptól nem tanácsos már a folyókban fürödni.
(E mondások inkább a másik, kevésbé ismert szeptember 5-i Lőrinc napra illenek, a tapasztalat is ezt igazolja.)
Egy érdekesség: az angol néphagyomány az augusztusi meteorhullást „Szent Lőrinc könnyeinek” hívta.

(Részlet a Jeles napok c. honlapról)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése