2009. szeptember 18., péntek

Kulturális Örökség Napjai II. - Textil

Kedves kreatívkodó blogolók, ha beírjuk a Kulturális Örökség Napjainak honlapján a keresőbe a textil szót, akkor az alábbi rendezvények vannak egy csokorba szedve:

BUDAPEST, I.
Mária Magdolna torony - volt helyőrségi templom
BUDAPEST, I. Kapisztrán tér


A helyszín csak az első napon, szombaton 17-21-ig várja az érdeklődőket!

Lézershow - előadás, kiállításmegnyitó

A volt budavári helyőrségi templom a II. világháború idején elpusztult, csak a toronyrésze maradt meg. Romjain lézersugarak segítségével fényből visszaépítjük a templomot. A Mária Magdolna toronyban textil kiállítás nyílik batikolt képekből "Tiszta forrásból" címmel.
Rendezvény helye: Mária Magdolna torony
Rendezvény időpontja: 19-én 18 óra

A Budai várban lévő templomot a XIII. században építették, első említése 1257-ből való. A középkorban plébániatemplom volt. 1541 után az egyetlen templom volt, melyet a törökök meghagytak keresztény imahelynek, ám csak 1596-ig, azután dzsámivá alakították. 1698 után a ferenceseké lett, 1792-ben itt koronázták meg I. Ferenc királyt. 1817 után helyőrségi templom lett. A II. világháború alatt súlyos károkat szenvedett, és az ötvenes években helyreállítás helyett lerombolták. Csodálatos módon a gótikus elemeket tartalmazó óratornyot és egy, az átellenes oldalon lévő mérműves ablakkeretet meghagytak. A toronyból minden nap félóránként harangjáték csendül fel.

-.-

BUDAPEST, III.
Textilmúzeum
BUDAPEST, III. Lajos u. 138.


A XIX. századi településképet őrző hajdanvolt barokk műemlék épületek értékeinek bemutatása. A házak főhomlokzata, a két utcai helyiség eredeti barokkos fiókdongaboltozata, a háromszakaszos csehsüvegboltozattal fedett kapualj, a barokk fiókdongaboltozattal fedett Goldberger kékfestő műhely. A Textilmúzeum műemléképületeinek bemutatása, ingyenes tárlatvezetés az állandó és időszaki kiállításokon folyamatosan (alkalmanként kb. 1.5 óra)

Időszaki kiállítások: Tűvel festett szentképek - válogatás textilgyűjtemények szakrális tárgyú kézimunkáiból;
Varrás éve: "Lánc, lánc, eszterlánc..." - Tóth György magángyűjteménye. A nyitvatartás ideje alatt - igény szerinti időpontokban - Bacsek István takácsmester bemutatja a működő selyemszövőszéket.

A helyszín szombaton 9-18-ig és vasárnap 10-18-ig várja az érdeklődőket!
Bővebb információ a textilmuzeum.hu honlapon!

-.-

Kézműves foglalkozások - gyermekprogram

Tematikus múzeumpedagógiai foglalkozások gyermekeknek, szüleiknek és nagyszüleiknek. A nyitva tartás ideje alatt (az érkezők számától és korosztályától függő időpontokban) babakészítés, origami és "Mózes-kosár" fonás, Ék Erzsébet és Velledits Dorottya vezetésével.
Rendezvény helye: Textilmúzeum
Rendezvény időpontja: mindkét nap

-.-

[Textilipar-történeti séta Óbudán]


Első helyszínünk a Textilmúzeum és Goldberger gyár épülete, itt Vajk Éva, a Textilmúzeum igazgatója vezet bennünket körbe. Ezután - kis kitérővel, Spitzer Gerzson kartonnyomógyárának épületét megtekintve, majd a Textilgyár utcán kisétálva, HÉV-re szállunk és a Filatorigát megállóhelyig megyünk, megnézzük a Harisnyagyárat. Innen sétálunk a Selyemgombolyító épületéhez, ahová be is fogunk tudni menni. A sétát Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata és a Budapesti Városvédő Egyesület III. kerületi csoportja szervezi.

Séta indulási ideje: 19-én 9 órakor
Séta indulási helye: Textilmúzeum elől (Lajos u. 138.)
Tervezett időtartam: 2,5-3 óra

-.-

... és ha valaki már úgyis a Textilmúzeum felé jár, akkor;

Haydn koncert

Az Albert Schweitzer Kamarazenekar Haydn műveket ad elő. Karnagy: Kenessey László.
Rendezvény helye: Textilmúzeum
Rendezvény időpontja: 19-én 11 óra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése