2009. szeptember 23., szerda

Kulturális Örökség Napjai V. - Pesti VármegyeházaA belvárosban lévő Pesti Vármegyeháza területét a megyegyűlés 1697-ben vásárolta meg.

Az épület jelenlegi formáját 1805 és 1842 között, három különböző építész tervei alapján, három fázisban megvalósuló építkezések, majd az 1945-48 közötti felújítás során kapta.

Jelenleg is Pest Megye Önkormányzatának székhelye.

A reformkorban a megyeháza falai között megfordultak a kor neves politikusai, költői, mint Kossuth Lajos, Széchenyi István, Petőfi Sándor, Kölcsey Ferenc.

Az épület Budapest egyik legszebb klasszicista épülete, díszudvara nyáron zenei koncertek helyszíne.

Csodás látványt nyújtanak a belső udvarok, kutak, szobrok.


A korabeli börtönből "mutatóban" meghagytak egy-egy vakolatlan faldarabot.

Itt a fotón nem látszik annyira, de a helyszínen igen, rések voltak a falban, ahol - a szemközti oldallal találkozva - a lécek tartották a deszkákat, amin az elítéltek feküdtek.
Oly kevés a távolság a lécek között függőlegesen, hogy én például nem nagyon férnék el a fennmaradó helyen. (Igaz, nem vagyok soványka, de egy megtermett férfihoz képest...)
Az udvaron anno, voltak akasztások is - a fekhelyek méretét - a helyszűkét nézve, úgy éreztem, talán jobban járt az, akit felakasztottak.

A kép jobb oldalán fent látható nyílás sötét, nem jut be rajta fény, elvileg (egy szerintem nem is igen létező) szellőző funkciót látott el.

Itt az ember borzongatóan érzi; olykor tényleg megváltás lehet a halál.
A börtön 1921-ben szünt meg az épületben.A kápolna elvarázsol csodás üvegablakaival (melyek Pest megye életében jelentősséggel bíró korabeli családok címereit ábrázolják) - ékköve a háznak.

Az összes fotó itt található:

http://xfree.hu/album_show.tvn?aid=166054

Kedves foltos barátnéimnak lefotóztam a kápolna szőnyegét, ők tudni fogják, hogy miért is ;

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése