2010. július 29., csütörtök

Az álomfogó...

mibenlétéről én eddig nem tudtam semmit.
Talán vagytok még néhányan ezzel ugyanígy.
Mondanám, ha tetszik, kreatív társnőim készítsétek el :-) Csak rajtam ne kérjetek ilyet számon.





Az álomfogó
Más néven: álomcsapda (ojibwe nyelven: asabikeshiinh vagy bawaajige nagwaagan). Az indián kultúrában az álomfogó egy kézzel készült tárgy, aminek alapját egy fűzfából készült karika adja, melyre laza hálót szőnek. Ezt díszítik személyes illetve szentelt kiegészítőkkel, például madártollakkal vagy gyöngyökkel.

Eredet és legenda 

Az álomfogó hagyománya az Ojibwa törzsből származik, később a Cseroki és a Kiowa törzsre volt igen jellemző a készítése. Azonban az 1960-as 70-es évek pánindián mozgalma során az amerikai őslakosok többi népcsoportja is átvette ezt a szokást. Így lett ez a különböző indián törzsek egységének szimbóluma.
A hagyomány szerint egy kisebb kör vagy könnycsepp alakú keret körül állati ínból vagy vékony fonalból hálót készítenek. Az álomfogót az ágy fölé akasztják, mintegy bűbájként használva, hogy megvédjék gyermekeiket a rémálmoktól. A fűzfából és inakból készült álomfogó nem él örökké, éppen kiszáradásával jelzi, hogy a gyermek átlépett a felnőttkorba. Az indiánok hisznek benne, hogy az álomfogó kiszűri az álmokat: „A jó álmok átjutnak a nyíláson, a rossz álmok viszont csapdába esnek a hálóban, s elvésznek a hajnal fényében.”[1]

Népszerűsége 

Amint az álomfogó hagyománya elterjedt az ojibwa törzsön kívül is, népszerűsége egyre csak nőtt a pánindián közösségek körében, s ma néhány New Age csoport készíti illetve árulja a manapság már csak dísztárgyként használt „álomszűrőt”. Philip Jenkins, a Pennsylvania State Universtity professzora szerint a legtöbb őslakos úgy véli, ez egy nemkívánatos formája a kultúra kisajátításának.

Forrás:
http://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%81lomfog%C3%B3

A google-ba beírva az álomfogó készítést - több segítséget is kaphatunk :-)

2 megjegyzés:

  1. Köszönöm az infót. Bár nem én készítettem, de nekem van ilyenem. Anyukám vette nagyon kedves indián ismerősöktől:-)

    VálaszTörlés
  2. És már Stephen King is megénekelte :))

    VálaszTörlés