2009. augusztus 18., kedd

Barbara Fritchie csillaga

Kolléganőmet Barbarát meg akartam lepni, hát, már nem emlékszem, hogy 2 éve nyáron, vagy van tán 3 is...

Örömmel fedeztem fel annak idején - hisz oly ritkaság az ilyesmi - , hogy a foltvarrás világában a rengeteg blokk között létezik egy, ami a Barbara névhez kötődik.

Milyen egyedi ajándék lenne - gondoltam - örömmel; én boldog lennék, ha létezne egy Zsuzsanna blokk (természetesen most nem a sokunk által ismert Zsuzsi figurára gondolok).

Ilyen ajándékot mástól úgysem kaphat (na)... hát, nem is... mivel úgy, de úgy elrontottam... olyan pontatlanságok voltak a szabás során, amit persze nem észleltem, és a varrás után is... hát, mit mondjak mérges voltam és félre raktam.
A bontás, mint olyan az esetemben kizárt, valamit félre rakni úgy hagyni... no, az már inkább.

Sose fogom megérteni, ha kimérem, hogy valami pl. 3 cm, és kivágom, akkor mitől lesz az 2,8 vagy még nagyobb az eltérés, avagy varrás után (közben) miért is. ... miért is... történik ez meg az vele ... :-(

Most jött a döntés, be kell fejezni és oda kell adni. Hiszen neki készült, bármennyi hibája is van - ezt valószínűleg véresen fájdalmasnak csak a kézművesek érzik majd.

Benne van a szeretetem, és mi egyéb kell még.

Saját festésű anyagokból készült (tán azért is lett elszabva, kicsit nyiklett-nyaklott a festett anyag...) mondjuk ami kékesnek látszik körben a fotón, az inkább a lilának egy árnyalata a valóságban.

Én a szolidabb szineket kedvelem, de Barbara - akihez reményeim szerint költözni fog ez a kis dísz - teljesen egyénien öltözködik.
Régen úgy mondtam neki, hogy nála minden nap olyan, mintha színházba menne.
(Jó értelemben véve).

Van neki egy fehér macskája, egy fehér macska mellé kellenek a szinek :-) még, ha a falon vannak is :-)

Itt az én csillagom, jobban mondva most már az ÉN Barbarám csillaga:




Majd eldönti, hogy így hagyja-e vagy elfordítja kicsit úgy, ahogy az eredeti csillag is van:



Persze, mikor rákerestem erre a neten, akkor egyből feltűnt, hogy nálam fordítva (miért is ne lenne) jobb oldalon van az egyszinű rész, aminek valószínűleg bal oldalt kellene lennie... de, ilyenkor kell azt mondani, hogy én pont ilyet akartam... kicsit egyedi Barbara csillagot... na, jó, NAGYON EGYEDIT ;-)

Milyen másként nézz ki kinti világításban;



Most végül a blokk elnevezésének története, hogy honnan is ered:

"Könnyű mintatömb... (he-he Juhizs-féle megjegyzés; mi lett volna, ha nehéz)
..., mely mögött elbűvölő történet rejlik.
Ebből ismét láthatjuk, hogy a foltvarrók sokféle ihletadó forrásból merítik a mintatömbök nevét, amelybe a történelmi események is beletartoznak.
Barbara Fritchie 95 éves korában lett az amerikai történelem egyik leghíresebb hősnője.
Az amerikai polgárháború idején hűségesen megvédte unionista meggyőződését, mert megtagadta az északi, unionista zászló levonását, amikor szülővárosát megszállták a déliek.
Semmiféle fenyegetéssel nem tudták rávenni, hogy behódoljon, és ahogy a történet mondja, végül megengedték neki, hogy tovább lengesse a lobogót."

(Celia Eddy: Folt hátán folt, Alexandra Kiadó, 2005)

15 megjegyzés:

  1. Szerintem nem olyan rossz ez a Barbara csillag, és nem szakértő észre sem veszi a bakikat.
    Azt viszont én sem birom felfogni, hogy szépen pontosan felrajzolom a kivágandó elemet és szabás után már nem stimmel, varráskor meg még inkább. Ezt a szabást is tanulni kell, meg lehet nem helyesen tartom be a szálirányt sem, nem tudom...

    VálaszTörlés
  2. Laikusnak lesz? :)))

    Jó ez, sőt, nekem az eredeti zavarja a szememet. A tiéd sokkal barátságosabb.
    map

    VálaszTörlés
  3. Tök jó lett! Nahát, Juhizs!!! Te varrsz is? :))) Na, jó csak vicceltem... kár hogy nem jut rá több időd, kedved (Te tudod mi...), pedig ha varrsz, az mindig tetszik!!!

    VálaszTörlés
  4. Zsu! nagyon mutatós minta és a színei is szépek.Biztosan nagy örömöt szereztél vele a kolléganődnek!

    VálaszTörlés
  5. én nem látok benne semmi hibát! Csilla blokkot is csinálsz? :-)

    VálaszTörlés
  6. Szoktam, igen. De most konkrétan kérdezed valamilyen blokkot, esetleg a Colette féle játékkal kapcsolatba?

    VálaszTörlés
  7. Nem foltvarrónak tökéletes ajándék!
    Az az érdeks, hogy a széleknél vannak a hibák. Pedig a nagy lilás háromszög bevarrását nevezik foltvarrók rémálmának, és azokat tök jól megvarrtad.

    VálaszTörlés
  8. Téged olvasva az érzéseim teljesen hasonlóak! :o)) Örülök, hogy nem vagyok egyedül ezzel! Nekem a fejemben sokkal szebbek szoktak lenni a tárgyak, mint amik végül kikerülnek a kezemközül! :o))))

    VálaszTörlés
  9. Nekem nagyon tetszik. A színeivel az apróbb hibáival. De lehet, hogy azok nem is hibák. Szerintem direkt így szeretted volna. Igaz? Én szívesen elfogadnám.
    Egyébként meg egy foltvarrónak is tökéletes ajándék lenne :o)
    Ügyes vagy.

    VálaszTörlés
  10. Én, mint szintén Barbara, teljesen boldog lennek ezzel a blokkal! Szerintem nagyon szép lett! :D És minden kézimunkában naná, hogy az egyediség a lényeg!

    VálaszTörlés
  11. Hát, ne tagadjuk, van benne hiba, viszont elképesztő kedvesen néz ki. A színei varázsosak. :)
    És hogy kész van, messzemenőkig értékelendő. ;)))

    VálaszTörlés
  12. Egyetértek az előttem szólókkal!... tulajdonképpen miért is kellene ennek az ajándéknak tökéletesnek lennie??!! ajándéknak készült, nem kiállításra!s különben is! akkor nem Tőled kapta volna Barbara, hanem egy géptől!!...nem valószínű, hogy annak jobban örült volna!?...vagy igen??...vagy nem!!...ez így van jól, hibáival együtt, így Juhizsos, tehát érték!! és készpassz!! Tessen már egy kicsit magát feljebb tenni a "ranglistán", nekem tetszenek dolgaid, alkodtásaid, műveid!! :P:D

    VálaszTörlés
  13. Én is teljesen odavagyok! Szép, ízléses, és ez a lényeg! :)

    VálaszTörlés
  14. Szerintem gyönyörűűűűűűű!!! :)
    És nagyon köszönöm, és megérte rá várni 2-3 évet... :)

    VálaszTörlés
  15. Hát, nagyon rendesek vagytok Hölgyek!
    Őszinték (már a hozzáértők) és kedvesek.
    Mit is mondhatnék "háttér-információként", hogy nincs szabad asztalom a szabáshoz? (Tényleg nincs - most családtag ne égessen már, hogy mit, honnan is kellene lepakolnom).
    Hogy úgy sikerül (folyton, vagy visszatérően) félreszabnom, avagy varrnom dolgokat, hogy közben odafigyelek és KOMOLYAN koncentrálok rá? - és mégis megtörténik?
    Igaz, ez a festett anyag nyúlós típusú, lehet, hogy ez volt a hiba, igen, olcsó volt, - most mondjam azt, hogy küldjetek egy Rotschildot (nem is tudom, jól írtam-e) aki finanszírozza az életem problémáit, hogy ne kelljen Olcsó Jánoskodni? - ami most is visszaütött? Jajj, mennyi anyag van ebből megfestve már... az mind nyúlni fog?

    Ha tudnátok, hogy mennyi UFO-m van (hozzá nem értők kedvéért: ez azt jelenti, hogy félkész, félbehagyott, be nem fejezett munka) és hogy nyilvánosan nem merem, vagy megggondolom, hogy kinek mondjam, hogy az alapfokú tanfolyamon egyik céhmesterünk tanított? Hát nem fogom szegényt lejáratni...
    Nem ő tehet róla, hogy "láthatatlanul" se tudok varrni - pedig milyen sokan megmutatták már! - hiába.
    Csak jelzem, nem csak a szélén vannak ám hibák, szerintetek miért van középen és másutt is rávarrva ennyi "kütyü"?
    Na, jó, nem annyi a hiba, mint a "kütyük" száma...

    s, a foltvarrásban tán nem is az a fontos, hogy mi a tökéletes - bár, nyilván törekedni kell rá, - hanem, hogy megmaradjon az öröm része.

    Én örömmel adtam (és hogy aggódtam a lelkem mélyén, hogy az "én" Barbarám fog-e örülni neki), s, ha ő örült, s úgy érzem, hogy igen, akkor mi más kelhet még.

    VálaszTörlés