2010. szeptember 24., péntek

Furcsa állat az elefánt...

természetfilmekben többször látni, hogy mennyire védelmezik egymást.
Ha elpusztul egy társuk körül veszik és elbúcsúznak tőle.
Vannak un. "elefánt-temetők", ha évek múlva is arra járnak, akkor is megsimogatják a fehér csontokat.

Néha úgy érzem, hogy különbek nálunk - embereknél.
Vagy sokunknál különbek.
Még egy elefánt se ölte meg a saját hozzátartozóit, nem rohant be iskolába, templomba, szabadidőközpontba, áruházba legyilkolni őrült módjára a társait.


Elefántcsordába rohant egy indiai vonat

2010. szeptember 23., csütörtök 17:16
Hét elefántot ölt meg egy érkező tehervonat India keleti részén, miután az állatok a saját testükkel védtek a sínek között rekedt két elefántborjút.
Hét elefántot gázolt halálra egy tehervonat India keleti részén. Két kis elefánt egy harmincfős csorda átkelése közben elakadt a sínek között Nyugat-Bengálban, a segítségükre sietett oda a többi állat, jelentette a PTI indiai hírügynökség az erdészeti hivatal információira hivatkozva.
TRDel415188
Az elefántok megpróbálták kiszabadítani a borjúkat, de nem jártak sikerrel. Amikor a feléjük száguldó tehervonat megjelent, a kicsik köré állva próbálták saját testükkel védelmezni őket.
Öt elefánt azonnal meghalt, amikor a hetven km/h-s sebességgel érkező vonat az állatok közé csapódott, két másik sérüléseibe halt bele nem sokkal később. Egy sebesült elefántot jelenleg is kezelnek.

Az érintett területen 2010-ben már húsz elefántot gázoltak halálra vonatok. A Wildlife Trust of India környezetvédelmi szervezet adatai szerint 1987 óta több mint 120 elefánt pusztult el vonatgázolás miatt.
TRDel415183
Egy indiai televízió beszámolója szerint a baleset helyszínének közelében több száz ember tartott dühös demonstrációt, az elefántgázolások ellen tiltakozva. A baleset egybeesett az elefántfejű hindu isten, Ganésa születésnapja alkalmából rendezett tíznapos fesztivál, a Ganésa Csaturthí végével.

2 megjegyzés:

  1. Pont most olvastam én is a hírt, és hasonló gondolatok jártak a fejemben. És mivel vizuális típus vagyok, egyből rosszul is lettem, mert belegondoltam, milyen volt a "védelmező" elefántok és a beszorult bébik lelke az utolsó percekben.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon megrázott engem is a hír. Tolultak szemembe a könnyek és szorult a torkom.

    VálaszTörlés