2012. április 7., szombat

Húsvét

nemrég hallottam, hogy Lengyelországban szokás, hogy elviszik a templomba a húsvéti ételeket kosárban, és megáldja a pap.
Rácsodálkoztam, hogy még nem hallottam ilyet, de el tudtam képzelni, hogy ez milyen felemelő lehet ott a helyszínen egy szép szertartás keretében.
Aztán megnéztem az interneten, hogy ez elvileg nálunk is hagyomány - bár, én még nem hallottam róla -, lehet, hogy most szégyellenem kellene magam :-(

Ti szoktatok templomba vinni húsvétkor (előtte) így megáldatni az ételt?
Gondolom, hogy ez igazán mélyen vallásos családoknál lehet szokás - és az ő számukra ez nem is újdonság, úgy mint nekem.

Békés ünnepeket kívánok mindenkinek, aki erre jár :-)

10 megjegyzés:

  1. Mikor gyerekek voltunk, a tojást még itt is elvitték bizony. Itt vidéken... :o)

    VálaszTörlés
  2. Azt gondolom ez katolikus szokás. Azért hogy nagyböjt után az első húsétel szentelt legyen. Sőt a morzsákat nem szabad kirázni , hanem tűzbe vetni(legalábbis nálunk).

    VálaszTörlés
  3. Borsod megyei, jelentős görög katolikus hányaddal rendelkező faluból származik szintén gk férjem. Mi minden Húsvétkor visszük a kosarat a templomba. Sőt, minden kisgyereknek megvan a maga kis kosara, amibe beleteszi a kapott tojást, nyuszit, és azt is viszi (én idén vettem először fiacskámnak kosarat). A kosarakat leterítik hímzett terítőkkel. Itt már megy a divatozás. Eleinte a saját kézi hímzéses terítőjét tette rá mindenki, most már viszont a bolti terítőket. Ebben is vannak különböző trendek. A gépi azsúrozott anyagból varrott már nem annyira menő, a nyomott mintás, némi aranyszállal dívik. Vasárnap a mise és a körmenet után kimegyünk a templomkertbe, és a már az érkezéskor körbe rakott- mise alatt kint lévő- kosaraink mögé állunk. Minden családnak megvan a maga helye. A pap körbejár és megszenteli a kosarakat.És akkor most a (számomra) gusztustalan része. A pap után mennek emberek és beszedik számára a sonkát- kalácsot- tojást. A tojást aztán eladja a kórházban, ahová szintén jár. Idén már más a pap, kíváncsi leszek, mi lesz most. Ja, ezután kimegy és az autókat is megszenteli...
    Anyósom vallásos, tudom, hogy neki fontos ez, de szerintem nem mindenki vallási meggyőződésből tesz így, hanem a hagyományokat követik. Nem tudom, hogy ha kihal ez a generáció, mi lesz. Kántálni is csak ők járnak és a barkaszentelést is csak ők igénylik. Anna

    VálaszTörlés
  4. Neked is szép ünneped legyen!

    VálaszTörlés
  5. Szia JZS!
    Dédmamám nagyon vallásos volt, mindig hurcolta a sonkát, hogy megáldja a pap. Az első sorban ült és a leghangosabban énekelte a zsoltárokat. Aztán hazament és áldozott a kútnak (víz), a földnek és a levegőnek. Mert minden istennek meg kell adni, ami annak jár;-))
    B.B.

    VálaszTörlés
  6. Édesanyám görög katolikus volt, ő szülei minden évbe vidéken vitték a kosárkát, ma nálam lakozik a kis kosaruk amibe szenteltetni hordták a sonkát, sárgatúrót, kolbász tojást. Mi evangélikusak vagyunk nálunk ez nem volt szokás. Én úgy tudom vidéken még mindig él ez a szokás.

    Na végig olvastam a bejegyzéseket látom más is hasonlókat írt mint én.

    VálaszTörlés
  7. Katolikus szokás, itt nálunk igen látványos. Az idén ilyen volt:
    http://erdely.ma/hitvilag.php?id=115254&cim=a_karpat_medence_legnagyobb_etelszentelese_csikszeredaban_fotoriport

    VálaszTörlés
  8. A tavalyi szenteléskor tettem fel képeket a blogomra.
    http://martaneniazeris.blogspot.com/2011_04_01_archive.html

    Férjem szülőfalujában nem csak abban ment a vetélkedő, hogy kinek minél nagyobb a kosara, több menne a szentelnivaló, de kinek sárgább a szirkája (ez a sárga túró) gyanítottuk, hogy volt, aki sáfránnyal festette, mert olyan sárga tojást még húsvétkor se tojnak a tyúkok.

    VálaszTörlés
  9. Magam hajdúdorogi származású vagyok. Ez az első magyarországi görög katólikus egyhámegye központja. Ott szokás. Krisztus katonák is vannak, akik őrzik a sírt. Érdemes utánanézni, akit kicsit is érdekel.

    VálaszTörlés