2009. január 13., kedd

SZÉGYEN

Munkahelyemen van egy bizonyos személy, akinek többek között az a feladata, hogy "meghúzza" a céges nadrágszíjat.
Nem ő a legnépszerűbb személy, nem csak a fentiek, hanem egyéb dolgok miatt sem.

A továbbiakban röviden nevezzük őt NS-nek ( = Nagy Spóroló).
NS-nek jobbnál jobb ötletei szoktak lenni.
Legendák keringenek róla házon belül.
Csak annak (azoknak) és - addig - szimpatikus ő, amíg az illetők ilyen, v. olyan formában, de nem kerülnek "sorra".

NS legújabb ötlete a spórolás jegyében, hogy csökkenteni kell a dolgozóknak juttatott ásványvíz mennyiségét.
(Persze, itt vannak mindenféle munkavédelmi előírások, mely szerint bizonyos munkahelyeken - területeken - a munkáltatónak bizony kell adnia un. "védőitalt" mely nyári, meleg időszakban ásványvíz kell, hogy legyen, téli időszakban tea.)
Raktárakban ez bizonyos értelemben kötelező is, boltokban, ha rugalmasak akkor igen, ha kevésbé, akkor nem feltétlenül - teljesen változó ez a dolog munkahelyenként.

Végső soron a mai fránya világban -
A.) örüljél, hogy van egyáltalán munkahelyed
B.) örüljél, hogy kiveheted a törvény szerint Neked járó szabadságnapokat, hiszen vannak már olyan kisebb cégek, ahol csak kiírják a szabadságengedélyt formailag, de valóságban nem adják ki a szabadságot.

Nos, igen, nem kergettek egyikünket se az asztal körül, ha nem kapott a munkahelyén ásványvizet - tehát én speciel nem vagyok egy kényeskedő alkat, csak az a baj velem, hogy túl jól működik az igazság-érzetem.

Lett lévén, hogy a legújabb ötletelő levél alapján fel kell mérnem, hogy melyik bolt egy hónapra mennyi ásványvizet is igényelne, mert másként lesz ezentúl a tárolás, szállítás, mint eddig, mivelhogy spórolni kell.

Ám a következő mondatban célzás történt, hogy a havi igény úgy legyen ám leadva, hogy tulajdonképpen ásványvíz az irodai dolgozóknak nem is "jár", hanem csak "adható".... és utána homályos mondat befejezés következik, ergo, az irodai dolgozó most gyötrődjön kétségek között, hogy neki szabad-e vizet innia, elvégre neki nem jár.

Elgondolkodtam, hogy a spórolás jegyében ez a célozgatás jelen esetben két embert érint.
Engem és V.I. kolleginát, aki kb. 3/4 éve dolgozik nálunk.
Mi lennénk ketten a bolti - irodai - dolgozók.

Hümmmm.... már eleve megbántódtunk a levél olvasásakor "kenjétek a hajatokra a vizeteket" - túl az első dühön - elmerengtünk a megaláztatáson elgondolva, hogy van mondjuk lent 7 dolgozó a bolti részen, aki ihat vizet, s van másik kettő, akik nem ihatnak, ellenben nézik - mondjuk a kánikulában is.
Igaz, hogy kánikulában az emeleten pokoli meleg van, mert ott nincs légkondícionáló, a bolti részen pedig van. (Na, jó, hol működik, hol nem).

Meg azon is elgondolkodtunk, hogy a lenti két vezető, ha kint van az eladó térben, akkor bolti dolgozó és ihat vizet, de, ha hátra mennek az irodába és mondjuk 3 órán keresztül bevételeznek, akkor már irodai jellegű munkát végeznek, tehát akkor nem ihatnának vizet... ;-)

Na, jó. Ötleteim nekem is vannak, méghozzá remekek.
Például tudok számolni.
Márciusban lesz 3 éve, hogy beleolvadtunk ebbe a cégbe.
Az 34 hónap.

Ha már szigorúan elkülönítik az un. irodai dolgozókat a boltiaktól, akkor bizony a legtöbb munkahelyen az a szokás, hogy irodai dolgozók nem takarítják az irodát, hanem arra külön takarító személyzet jön.

(Persze, a legtöbb helyen a bolti részt mindig a bolti dolgozók takarítják, de JOBB HELYEN ezért kapnak legalább valami minimális juttatást... vagy beosztják egymás között, hogy mikor ki takarít, vagy elvállalja egy dolgozó a + pénzért és csak ő takarít - MONDOM MÁS HELYEN).

Itt senki, - a bolti dolgozók sem - kapnak semmit se a takarításért.

De, ha elkülönítjük a bolttól az irodai részt... ami nem is tudom, hogy mennyi négyzetméter, de szerintem több 30 négyzetméternél, inkább olyan 45 körülinek nézem + lépcsőház...

Van egy barátnőm, akik egy kis kft-nél dolgozik.
Egy lakótelepi lakásban működik a cég.
A barátnőm elvállalta a takarítást, ezért zsebbe kap minden hónapban 20 ezer forintot.
Nem kell naponta takarítania, csak hetente egyszer.

Nos, ezt alapul véve (s azt, ha zsebbe adják, akkor persze, a munkáltatónak nem kell rá midenféle járulékot kifizetnie), ha az én 34 hónapomat beszorzom 20 ezer forinttal, akkor bizony-bizony testvérek között is 680 ezer forint jön ki.
Ez az az összeg, amit minimum megspórolt rajtam a cég.
De, úrinő vagyok, a felét gondolatban elengedem legyen csak 340 ezer forint.

Vaj'h mi lenne, ha NS-t megkérdezném, hogy az ő logikája alapján számlázza nekem az általam 34 hónap alatt elfogyasztott ásványvizek költségét, de egyben fizesse ki nekem a takarítási költséget?

Arról már ne is beszéljünk, hogy az irodákban sincs szokásban, hogy a "rendes" takarítók tisztítják az ablakokat, hanem erre évente legalább 3-szor külön ablaktisztítókat hívnak... nekem meg itt volt az összes ablaktábla (s, most nem sima ablakról beszélünk, hanem régi típusú igazi mennyezettől a padlóig, faltól-falig hatalmas nagy ablaktáblákról két szobában is) - amiket szombati napon, magánidőből bejőve takarítottam, mikor már úgy éreztem, hogy halaszthatatlan a dolog.

Ha 60.-Ft-os átlagárat számolok az ásványvízre (itt a Nagy Faluban lehet kapni ennyiért is, sőt, van még olcsóbb) akkor a nekem ki nem fizetett 340 ezer forintból 5.666 palack ásványvizet vehettem volna.

Öhmmm... most erőteljes zavarban vagyok, hogy vajon mennyit is ereszthettem le a torkomon az elmúlt majdnem három év folyamán a cég költségén.

Mert, hogy most már nem fogok, mert vagyok olyan hülye, hogy tetézem a dolgot büszkeséggel is.

Amúgy írni fogok NS-nek.
December 21-én elküldtem nekik egy számlát egy ajánlott levél feladásáról (ja, azt elfelejtettem mondani, hogy a boltok postaköltségét én előlegezem meg a cégnek a saját "hatalmas nagy" fizetésemből) - azóta is várom, hogy betegyék egy borítékba, és kifizessék nekem.

Most finoman emlékeztetni fogom őket rá, hogy még nem érkezett meg.
Nem nagy összegről szól.
Kemény 260 forintról.
Ellenben, ha megkapom, akkor egészen pontosan 5 palack Tesco ásványvizet vehetek belőle (v. ha szerencsém van, és lejjebb ment az ára - mint időnként előfordul - hát még tán 6-ot is)... vagyis minimum 7,5 liter ásványvizet tudok venni belőle - a SAJÁT KÖLTSÉGEMEN.
Mivel most tél van, több teát iszunk, tehát, ha megkapom a postaköltséget, akkor kihúzom az ásványvízzel a tavaszig...

Most jutna még eszembe számtalan szebbnél szebb gondolat, de lenyelem őket.
Ui:
- több foltostársnő is tudja, hogy mi a neve a munkahelyemnek - kérlek benneteket, hogy ne írjátok ki nyilvánosan - NS mindent lát, mindent hall, vagy legalábbis törekszik rá.
- és nehogy leírja valaki, hogy milyen kiváltságos voltam, hogy eddig ihattam a céges ásványvizet, ha erre hajaz a bejegyzése, akkor nem értette meg a lényeget...
- és igen, azt is tudom, hogy Ti is ingyen takarítotok...
;-) ;-)

14 megjegyzés:

  1. Nekem elég lesz a havi 3 üveg szénsavas :).
    Ha minden kötél szakad 2-vel is beérem :)
    Remélem ezzel is sikerül spórolnunk! ;)
    Nem venném a szívemre, ha az én mértéktelen vízfogyasztásom miatt csődbe mennénk :D
    Sőt! Javasolhatnánk, hogy wc papírból is kapjunk kevesebbet! Hiszen ha kevesebbet iszunk, kevesebbet pisilünk, nem?:)

    VálaszTörlés
  2. Drága Juhizs. Lenne az én tarsolyomban is leírni való. De ilyen jól, csak te vagy képes. :)

    VálaszTörlés
  3. Juhizs drága nagyon lenne véleményem, de nem publikus, és túl hosszú lenne.Az én korai nyugdijazásom egyik oka volt, pont az ilyen esetekből, meg hasonlókból adódó szókimondás.Most már nem bánom,hogy nyugger vagyok, de akkor nem esett jól.A világ egy fokkal akkor jobb volt, mint most, ugyhogy az ilyen NS-el vigyázni kell, ha dolgozni akarsz.Jól csináltad leirtad!!!remélhetőleg Ő nem olvassa.

    VálaszTörlés
  4. Hát, igen, mindenkinek tele van hol ezzel, hol azzal a "puttonya", nyilván a Tiétek is.
    Dixike, ne aggódj, ez a blog nem publikus olyan értelemben, hogy nincs az iwiw-en feltüntetve - csak a foltosok ismerik, meg néhány megbízható kolléga, és az, aki véletlenül erre téved.
    Ha meg kiderül, hát a sors akarta úgy, persze, nem venném azért ezt olyan könnyedén.
    Én szívesen mennék nyugdíjba, de arrébb van az még... :-(
    De, nyilván, ha valaki még nem akar menni akkor másként éli meg a dolgot - és persze, szituáció függő is.
    Amúgy fiatal(abb) koromban nagy lázadó voltam, nagyon nem fogtam be számat, többször is akartam főnökeim megverni az őszinteségemért - de, komolyan.
    Ahhoz képest sokat fejlődtem. Nem biztos, hogy jó dolog. Nehéz úgy élni, hogy ne hazudjunk, de menjünk fejjel a falnak, + este ne kelljen szembe köpnie magát a tükörben...
    Álmodozom... nyugdíjas leszek egyszer talán, s azon morgolódok, hogy mikor jön már a fránya postás...(no, meg, hogy már megint nem hozott eleget...;-)

    VálaszTörlés
  5. miket hibáztam a kapkodástól,
    tehát, javítva:
    - nem én akartam a főnökeimet megverni anno, hanem ők akartak engem,
    - de, NE menjünk fejjel a falnak

    VálaszTörlés
  6. Juhizs! Hát tudod, lehet nevetni -kínunkban. Én is szenvedek a munkahelyemtől, igaz, teljesen más szempontból, de éppen ezért teljesen megértelek téged. Hogy mik vannak....:o(((

    VálaszTörlés
  7. Hajjjh! Ezt én is jól ismerem: ADHATÓ,De nem kötelező adnia a munkáltatzónak,tehát mailyen vastag bőr van a képén,nem is adja: NEM KAPUNK EBÉDJEGYET.,mert a Mjúzeumnak ez túl sok költség.Jobb,ha lefogy a dolgozó,hátha több ereje lesz dolgozni.:(
    Mmama: tetszett: Monnyon le!
    Dehát ezek nem olyanok,de nem ám!

    VálaszTörlés
  8. Kérdést szeretnék továbbadni Neked, kérlek, nézz be hozzám.
    (Jó-jó tudom én is, hogy felkiáltójel a nyelvtanilag helyes, de ez nem egy felszólító, hanem egy tisztelettel kérő mondat.)

    VálaszTörlés
  9. Nahát, én meg azt hittem, csak érdeklődik... (persze 30 évesen, az ember lánya már ne legyen naiv).
    És mi kapunk kávét, teát + mézet is... Ajjaj... Bár a másik B betűs kollegina a múltkor néhány nagy lefűzős dossziét ajándékba. Ez számít vajon? Vagy inkább tényleg gyújtsuk fel azokat a papírokat? (Akkor legalább a fűtés-problémánk is megoldódna néhány napra. Vagy hétre - attól függ Önök azóta mennyi papírt gyártottak odafenn. :))

    VálaszTörlés
  10. Teccccik a számításod!!...még hogy gyenge voltál matekból!!?? ;Đ
    Jajjj! csak az én munkáltatóm ide ne tévedjen!!! Még itten ötleteket szerezne, hogy mivel lehetne spórolni!?... azt még nem sikerült elintéznem, hogy ásványvízünk legyen, ugyan hajlandóság van rá, csak költségvetés nincs... és annak ellenére, hogy van "takarító felelős"-e az irodának, ha tisztaságot szeretnék, bizony nekem is meg kell kaparintanom a seprűt,lapátot no meg az ablakpuccerát!...tehát NS moggggyon le!!...ha ez ilyen egyszerű lenne,de jó lenne!! :DDD

    VálaszTörlés
  11. Mondjam, hogy milyen ötletek vannak? Csak úgy megnyugtatásul! Füzet, amibe beirod a telefonokat (vidéki, külföldi! a cégnek rendszeresen kellett vidékre és külföldre telefonálni) Ha megjött a számla, odairni, miért telefonáltál? (internet nem volt még) Ha sokszorositottál, kódot használjál, amit hó végén összesitenek stb. És ha a csapviz nem iható? Félig meddig NS-t is meglehet érteni, neki kiadták, aztán kész! Nyelsz egyet és kiirod magadból!

    VálaszTörlés
  12. Nahát, pedig kiváltságos voltál, hogy eddig is ihattad a a vizet, és különben is, én ingyen takarítok. Na jó, nem ingyé, néha kapok a családtól egy elismerő bólogatást. :P

    Bocs, nem hagyhattam ki...
    Úgy mellesleg, megértelek.
    Bár nálunk van mindenféle juttatás, csak a boríték vékony. Mé nem vagyok bemondóóóó?????

    VálaszTörlés
  13. NS feldughatja, palackostul.Remélem,ha odakerül,akkor a krónikus belosztályon is a megszorítás jegyében fogják adagolni a vizét.

    VálaszTörlés