Életem első csigája szép lassan ma elkezdett araszolni a gazdája felé ;-)
Kissé gnómra sikeredett - olyan juhizsos lett, persze... - nem tudom, hogy látható-e eléggé, de mintha egy kissé kezdődő mumpsz jelei mutatkoznának nála, a szarvacskái (letapogató "izéi" se állnak olyan hetykén, mint a többiek által készítetteké).
Emlékszem, hogy más írta már, hogy kifordítási nehézségei voltak az első példány(ok?)nál, azt hittem, hogy a csigavonal végénél van ilyen gond,
de neeeem, nekem a "szarvacskái"-nál jött a sóhajtozás.
Biztos, hogy még sok társa fog következni, remélem, hogy kissé jobban fognak sikerülni (vagy neee, mert akkor miről is felismerhetőek, hogy én készítettem őket? ;-)
Lettek volna még ötleteim, hogy mivel lehetne egyedibbé tenni, mint egy "átlag-csiga", de éjjel két órakor valahogy már nem volt nagy indíttatásom a dologra...
s, a következő csiga valószínűleg rózsaszínű lesz, lett lévén, hogy egy kilépő kolléganőm kedvence; a rózsaszín, pink és társai árnyalatok.
Töltött csiga
A csigákat, sós, borsos, zöldséges vízben megfőzzük, aztán kiszedjük a házukból.
A csigaházakat sóval kisikáljuk, vízzel kiöblítjük, hogy egészen tiszták legyenek.
A csigák farkát levágjuk és eldobjuk - ;-) - a többi részt a nyálkától megtisztítva, apróra vágva vajon megpároljuk.
Finomra vágott szardellával, kevés zsemlemorzsával és 1-2 kanál tejföllel összekeverjük, megsózzuk, és megborsozzuk és a házacskákat megtöltjük vele.
Nyílásukkal fölfelé tepsibe rakjuk és a sütőben megsütjük őket.
Barna-, hollandi- vagy madeiramártással tálaljuk.
(Részlet: Az ínyesmeter nagy szakácskönyvének 1955-ös kiadásából)
... már sejthető, hogy szerencsétlen gnóm csiga miért is költözik el tőlem???
Érdekes, a gombázós topikon is éppen a csigát főzik. Nekem annyi van a kertemben, hogy egy hadsereget megetethetnék vele, de mégse jött meg rá a gusztusom.
VálaszTörlésViszont a Te csigád, nem tudom miért lenne mumszos, de nagyon optimista fizimiskája van.
nohát, nohát....engem nem főzöl meg, ugye? :-))))
VálaszTörlésMárta néni, engem sem vitt még rá a lélek, hogy megkóstoljam, pedig olyan "úri" huncutságokat nagyon szeretek; hogy rák, kagyló, kaviár, (na, jó a lencsét is ;-) bár az előzőekhez ritkán jutok hozzá... :-(
VálaszTörlés(De, azért a békacomb ízlett!)
Azért mumpszos egy kicsit, mert a fél oldala - a pofija - kicsit olyan dagibbnak látszik, mint a másik :-)
De, az új "gazdijának tetszett és ez a lényeg :-)
Ccsigaház - azért igyekszem Téged is puhítani ... ;-)
vagy néha vidámítani :-)
sikerülni szokott :-)
VálaszTörlésnekem tetszik! kis éti, akarom mondani édi:-)
VálaszTörlésCsókolom!
VálaszTörlésMegtiszteltetés, hogy én kaphattam az első csigát :) Jelentem Guszti csiga jól van, már ismerkedik a többiekkel :D
Puszi!
Csini csiguci :-)
VálaszTörlésNagyon helyes lett a csigácska :)
VálaszTörlésDe, ari! :)
VálaszTörlésTe valóban megeszed a csigát? Hihetetlen. Milyen az íze?
VálaszTörlésKedvesek vagytok - és elnézőek a hiányosságaimmal kapcsolatban...
VálaszTörlésLátom már, hogy csigagyártásba fogok.
Mária - nem ettem még csigát, de bevallom őszintén, ha gusztusosan tálalnák, - és nem nekem kellene elkészítenem, akkor szívesen megkóstolnám... tudom, hogy most undorítónak és állatiasnak tűnhetek...
Ma valaki a következőt mondta nekem: Juhizs Te ott vagy mindenütt (sicc...!) közös varrásokon, tábor stb. stb. de, soha nem láttam még egy munkádat se, na, persze, több ember előtt hangzott el a dolog - kedvelem az illetőt, de egy kissé furán jött ki a megjegyzés annyi ember előtt, nekem eszembe nem jutna, hogy ilyet mondjak... na, mindegy, én vagyok a csiga-tempójú a varrásban... ;-)
"Bosszúból" átküldöm a munkáim fotóit az illetőnek, legyenek csak álmatlan éjszakái... ;-)