2009. április 10., péntek

Mire "megvénülünk"

Talán 10-11 (?) éve lakunk már kertesházban. Mindig bajban vagyok a dátumokkal (is) ;-)Vannak kedvenc virágaim - s, kertbe való évelők is.
Természetesen, a nagy kedvencek vagy nem erednek meg a kertünkben, vagy elsatnyúlnak egy idő után - tán a talaj nem megfelelő nekik.Egyik kedvencem a hortenzia, amiből három különböző fajta is van a kertben, de valahogy nem szeretnek ott lenni, első egy-két évben még szépek, aztán... amit például gyökereztettünk az egyikről, az csodálatosan szép lett a barátnőm ERKÉLYÉN - cserépben, az "anyanövény" pedig satnya.
Mondja az Édesanyám, hogy tán elöregedett, nem hiszen, hiszen Sopronban a Lővérekben egyszer több évtizedes hatalmas bokrokat is láttam - semmi elöregedés...A másik kedvenc, amire mindig vágytam, hogy legyen magnólia (liliomfa) bokrom, vagy fám.Az ilyesmi eléggé drága szokott lenni, nem két forint.
Amikor ideköltöztünk, akkor kb. a második, v. harmadik évben anyukám beállított egy egy méter körüli valamivel, amin levél se volt szinte - és mondta, hogy ez bizony kedvencem: a magnólia.Mondjuk, ha választhattam volna, akkor színeset választok, csodálatos lilás, rózsaszínes változatok vannak a bokroknál legalábbis.
De azt sem tudtuk, hogy amit hozott, az milyen színű virágokat fog hozni.Akkor ezt kaptam Tőle születésnapomra ajándékba.Messziről hozta, vonaton cipelte, a Velencei tó környékéről egy kertészetből.
(Mert, hogy ott nem volt olyan drága, mint itthon nálunk).
Ilyenek az anyukák... :-)Teltek-múltak az évek, mindig olyan reménykedve nézegettük tavasszal, sehol semmi virág.Voltak nagy sóhajtozások, néha kínunkban jót nevettünk rajta, tán soha nem is "hoz" virágot... s, ő mondta, hogy legalább lássa míg él, hogy virágzott a fa.
Szeretné látni a virágait.
Az időseknél nagy divat, hogy valahogy ha kell, ha nem... de, temetik magukat már előre is...Két éve hozott egy-két virágot. Megcsodáltuk, örültünk.(Sóhajtozás: biztosan nem látom az egész fát virágba "borulva")Tavaly már több virágot hozott 8-10 tán 12 darabot is.(Sóhajtozás - na, persze ;-)Idén megtörtént a csoda.Mivel nem volt itthon a családtag, hát egyedül garázdálkodhattam a fényképező géppel.
Ergo - minden reggel felkeltem, gép a kézbe és minden napot azzal kezdtem, hogy lefényképeztem, hol is tartunk...Az első szirmok már kezdenek lehullani, húsvét után pár nappal már nem lesznek virágok, csak nőnek majd a levelek.
Mivel allergiás vagyok, hát nem úgy érzem a "szagokat" illatok, mint mások.
De, még én is érzek valami halvány, finom, vaníliára emlékeztető illatot a fa körül.


Néha, az álmok valóra válnak.


:-) :-) :-)


"Magnolia Liliomfa

Magnolia - virág
Magnolia - Liliomfa

A Magnolia nemzettség képviselői hazánkban üde talajú erdők alsóbb koronaszintjében élnek vadon.
Kivétel nélkül humuszban és tápanyagban gazdag, lehetőleg savanyú kémhatású talajt kedvelnek.
A nemzettség két nagy csoportra osztható.

Az első csoport képviselői a lombozat kifejlődése után hozza virágait. Leveleik nagyok: 20-30 cm-esek is lehetnek. Az e csoportba tartozó fajok többsége fa termetű és különösen kényes, igényes növény. Kertészeti jellegük igényességük miatt minimális.

A második csoport , amelynek tagjai a lombfakadás elött adnak feltűnő virágdíszt. Bár ezek is igényesek, hazánk klimatikus viszonyait jobban elviselik. Ha a talaj- és nedvességigényüket kielégítjük (például egy öntözött parkban) a város levegőszennyezettségét is jól elviselik.

Magnolia kobus - japán liliomfa, fehér liliomfa
Kezdetben bokor termetű, késöbb 6-9 méteres, széles, kúp alakú kis fává nő.
Március-áprilisban, lombfakadás előtt nyíló krémfehér virágai illatosak.
Hazája Japán és Korea. Magyarországon sokfelő ültetett, jól meghonosodott és a legedzettebb Magnólia faj.

Magnolia lilliflora - Kínai liliomfa, bíbor liliomfa

Magassága: 2-3 méter.
Tőből sokszorosan elágazó bokor.
Májustól június elejéig nyíló liliomszerű, felálló virágai kívül bíborvörösek, belül világosak, pirosak, vagy rózsaszínűek.
A kertekben a 'Nigra' változat terjedt el, ennek virágai feketés bíborszínűek. A nyár második felében többnyire gyér másodvirágzást is produkál.

Magnolia soulangeana - virágMagnolia x soulangeana - Nagyvirágú liliomfa

A legdekoratívabb és legkeresettebb, hibrid-származású faj.
Magassága: 3-5 méter.
Terebélyes cserje, néha többtörzses fácskává nő.
Virágai nagyok, húsos szírmúak, fehérek vagy rózsaszínűek, tulipánszerűek, ezért tévesen - tulipánfa néven is emlegeti a nagyközönség.
Áprilistól, lombfakadás előtt hozza virágait.
Bár csíraképes magot hoz, magoncai csak alanynak valók, mert bizonytalanúl virágoznak és későn fordulnak termőre.
"

Forrás: http://www.tuja.hu/cserje21.htm

10 megjegyzés:

 1. Álomszép,elhiszem,hogy örülsz neki !

  VálaszTörlés
 2. CSodás, nekem is nagy vágyam egy.
  Gödön van egy kertes ház, az utcafronjn van egy pár fa, olyan csodás rózsaszínes-lilás, hatalmas virágokkal, hogy perceki álltam a ház előtt. Irigykedtem, na... :)))

  VálaszTörlés
 3. De szeretem! Ezt a fát tényleg csak csodálni lehet.

  VálaszTörlés
 4. Itt majdnem minden kertben van, parkokban is. Nagyon szèpek amikor viràgoznak, de utàna olyan csupasz a fa!

  VálaszTörlés
 5. Még csak 9 éve lesz,hogy itt lakunk:)
  Tényleg szép és nem allergiás orral is klassz az illata..

  VálaszTörlés
 6. Hát!nahát!de jó Neked!hogy van liliomfádk...Itt az utcában is van egy ház, ahol van, szép biborvörös, de nekem a Te "fehéred" is nagyon tetszik! Sajnos nekem is "arany árban" mérik, de majd talán egyszer, mondjuk ötésfeledik vagy hatodik x-re kapok...vagy veszek magamnak?!... addig meg gyönyörködöm a máséban! :D

  VálaszTörlés