2008. december 25., csütörtök

Én a szívemet adom Nektek :-)

békés karácsonyt kívánok mindenkinek, aki erre tud kukkantani :-)




na, jó, a középsőnél alvállalkozó segítségét is igénybe vettem Évi36 :-) személyében, de a többi már 100 %-osan az én szívem...



kicsit gnómok, nem tökéletesek, de ez van :-)

Ha pedig valaki elrontotta a gyomrát (vaj'h mitől???) akkor itt van a szakértők tanácsa:


"Az adventi időszakban gyakran megugrik a gyomorrontások száma. Ez leggyakrabban a rendszertelen, nagy mennyiségű étkezés illetve a karácsony egyik szimbolikus élelmiszere a könnyen romló hal miatt szokott előfordulni.
Érdemes rendszeres, kis mennyiségű ételeket enni, így elkerülhetjük a nem kívánt kellemetlenségeket. Azonban ha már megtörtént a gyomorrontás, akkor enyhítheti a tüneteket és gyorsíthatja a gyógyulást a fokozatos diéta.

Bánjon csínján a falatozással

- A különböző tápanyagokat (szénhidrátok, fehérjék, zsírok) gondosan válogassa össze, és illessze étrendjébe.
- Váltogassa a különböző konyhatechnológiai eljárásokat (főzés, párolás, sütés, pirítás).
- Eleinte inkább pépes ételeket fogyasszon, majd fokozatosan térjen át a darabos fogásokra (leves, pép, püré, darabos étel).

A diéta

A tünetek észlelése után egy napig célszerű koplalni, de nagyon fontos a folyadékot és az esetleges hányás, hasmenés miatt bekövetkezett ásványi anyagokat pótolni. Erre gyermekek esetén különösen figyelni kell, hiszen sokkal rövidebb idő alatt kiszáradhatnak. A szénsavmentes ásványvíz, tea, limonádé, szűrt almalé, zöldségfőzet mind kitűnő folyadékpótló. Csecsemőknek és kisgyermekeknek orális rehidráló folyadékot (ORS) is adhatunk, ami a megfelelő mennyiségben tartalmaz cukrot és ásványi sókat.

Másnap már meg kell próbálni valamit enni, különben a több napig fennálló koplalás miatt még jobban legyengül a szervezet. Elsősorban a keményítőben gazdag nyersanyagokat kínáljuk, ilyenek a reszelt alma vagy sárgarépa, héjában főtt burgonya, főtt rizs, köménymagleves, kétszersült, pirítós kenyér, háztartási keksz. Az étel állaga szerint is fontos a fokozatok betartása. Először a folyékony és pépes ételeket (leves, reszelt alma), majd később a szárazabb darabosabb ételeket (kétszersült, keksz) fogyasszuk.

Amint jobban vagyunk az étrendet tovább bővíthetjük tojással (a lágy tojás) zsírszegény, savanyított tejtermékekkel (natúr joghurt, kefir, sovány túró, sovány sajt), sovány húsokkal (csirke-, pulykamell, pulykacomb, tonhal, sertés karaj, házi nyúl). Ilyenkor már több konyhatechnikai eljárás alkalmazható, például a gőzben főzés, száraz rántás (zsiradék nélkül), kefires habarás.

Egy-két nap elteltével lassan kezdhetjük újra használni kenyérkenéshez a margarint, ételkészítéshez pedig a különböző növényi olajokat. Eleinte csak fele mennyiségben, mint korábban. A zsíros ételeket célszerű még egy ideig kerülni, nehogy a panaszok visszajöjjenek.

Ha a gyomorrontás tünetei teljesen megszűntek, vissza lehet térni a korábbi étkezési szokásokhoz és a megszokott ízekhez. Azonban érdemes óvatosan enni a túl zsíros, fűszeres, forró ételeket, és kerülni kell a nagy mennyiségeket, hogy az ünnepeket ne a gyomorrontás, hanem a meghitt családi együttlét tegye emlékezetessé.

Turcsák Katalin
dietetikus, MDOSZ"

5 megjegyzés:

  1. Drága Juhizs!
    Neked is békés boldog ünnepeket kívánok és ígérem betartom a diétát szükség esetén. :)
    Egyelőre nincs rá szükség. :)

    VálaszTörlés
  2. Boldog karácsonyt neked is kösz a jo tanácsot remélem nálunk sem lessz rá szükség.

    VálaszTörlés
  3. Zsu! Gnom ám a....
    Nagyon szépségesek!!!!!Bár én varrtam volna őket!

    VálaszTörlés
  4. Békés nagyon BOLDOG ünnepeket (Lonci, Hanna, vagy ahogy akarod) Janka

    VálaszTörlés