2008. december 26., péntek

Az angol, aki dombra ment fel,


de hegyről jött le ...
(Englishman Who Went Up a Hill, But Came Down a Mountain, 1995)

című filmet vetítik ma 26-án 21.55-kor az M2-es csatornán.


"A különös walesi faluban majd mindenkit Evansnak, Williamsnek, Jonesnak, esetleg Morgannek hívnak. De a legfurcsább, hogy amikor az általuk hegynek titulált magaslatot két angol földmérő dombnak minősíti, akkor összefognak, és pár nap alatt több száz vödör földdel kipótolják a hiányzó néhány métert."

Persze, ez így most nagyon le van sarkítva és egyszerűsítve.
A filmet egy olyan sajátos humor szövi át, ami garantáltan kellemes szórakozás.
(Oh, és jó dolog kézimunkázni mellette, már, ha az ember már többször látta, és "már csak" a finomságoknál pillant oda - ezt a filmet se lehet megunni, ha többedszerre látod, akkor is megint élvezetes perceket nyújt).

... és olyan európai film, nem amerikás... ;-)

Aki pedig kedveli Hugh Grantot, az pláne nézze meg.
(De, nem a "szokásos" Hugh Grantot fogja feltétlenül látni).
Viszont, a többi színész is karakteres, hálás és jó szerepkörben mutathatja meg magát.

"1917-et írunk, az első világháború pusztít a kontinensen. Nagy-Britanniából minden katonai szolgálatra alkalmas ember a francia fronton van. Az otthon maradottak - asszonyok, gyermekek és harcképtelen férfiak - a hátországi háborús tevékenységből veszik ki részüket. Amikor az angol térképrajzoló, Reginald Anson és társa, George Garrad megérkezik a Ffynnon Garw nevű wales-i falucskába, hogy felmérjék a falu mellett emelkedő, ugyancsak Ffynnon Garw nevű hegyet, a falu büszkeségét és földrajzi nevezetességét, szembetalálják magukat egy csapat olyan elszánt és különc wales-ivel, akiket még elképzelni is nehéz."


Részlet egy, a filmmel kapcsolatos fórum hozzászólásból:

"Kanos Morgan / Morgan The Goat - az egyik legjobb arc a filmben, a kocsmáros, aki kitalálja, hogyan csináljanak a falu újsütetű dombjából (Ffynnon Garw) hegyet, s mindent meg is tesz, hogy célját elérje. Mert, ha az nem hegy, akkor a térképen hozzá is csaphatják őket Angliához, márpedig attól az Isten mentsen meg.Mellesleg ő a falu bikája."

3 megjegyzés:

  1. Köszönöm. Megnézem ... és közben kézimunkázok... :o)

    VálaszTörlés
  2. Megnéztem! Tényleg jó film! :o) Köszönöm az ötletet!

    VálaszTörlés
  3. Örülök, hogy tetszett :-)
    Nem az a fajta film, amin halálra kacagod magad, de kedves fim, és sajátos hangulata van.
    Amúgy pedig, ha bizonyos ellentéteket (angol-ír, angol-wales-i, francia-német stb. stb.) humorosan tudunk ábrázolni, anélkül, hogy az bántó lenne bármelyik fél részére, akkor az nagy dolog - felér egy komoly diplomáciai tárgyalással :-

    VálaszTörlés