2008. június 16., hétfő

a "Lovakat lelövik, ugye?"...

lányom küldte a hírt, Magyarországon (szabadon) terjedőben van a nyestkutya...




az istenért, ha lehet, ne lőjétek le...


"Nyestkutya (Nyctereutes Procyonoides)
A keletről terjeszkedő nyestkutya jelenlétét először Vásárosnaményből jelentették 1961-ben. Megfigyelték az ország keleti részén, Lónyán, de láttak már Paks környékén, Gödöllőn, Pécelen ,Somogyban is. Rendkívül dinamikusan terjed, bár még nem lehet elmondani róla, hogy nálunk tartósan megtelepedett, de az ország bármelyik részén előfordulhat. Eredeti hazája Ázsia távoli vidékeinek tundráiban, erdeiben található. Igen jól alkalmazkodik az új környezethez is. Nagy szaporasága miatt egyre jobban terjed nyugat felé. A párok egész évben együtt maradnak és elsősorban az erdőkkel tarkított mocsarakban, alföldeken, valamint nádasokban élnek, de amellett bármiféle növényzetben gazdag élettérben is szívesen tartózkodnak. Felbukkanására elsősorban tavak, patakok mentén számíthatunk. Magyarországon 1961-ben ejtették el az első példányt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Azóta is szórványosan előfordul.
Bundája barnásszürke, lábai, valamint a feje a szájszeglettől a fülig sötétkék. A háton keresztet alkotó sötét sávok vannak. A hím és nőivarú egyedek egymáshoz hasonlóak
A vándorlása során szívesen telepszik meg róka és borzkotorékban, de ha nincs, maga is szívesen ás. Megpihenhet sziklarepedésekben és odvas fatörzsben is, de fára ritkán mászik. Főleg éjszakai állat, nappal nehéz vele találkozni. Jelenlétére hulladékából következtethetünk."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése